Nationaal Dubo Centrum

vrijdag 9 november 2001

Remkes kondigt koerswijziging dubobeleid aan

Staatssecretaris Remkes (VROM) heeft op de Nationale Dubo Dag op 8 november jongstleden aangekondigd beleidsprioriteiten te stellen binnen de aanpak van duurzaam bouwen: de komende jaren zijn energie en materialen - met als randvoorwaarde: gezondheid - de prioriteiten van zijn dubobeleid. Deze koerswijziging is nodig omdat dubo inmiddels verworden is tot een black box waarover het moeilijk communiceren is: "Ik moet het mijn buurvrouw kunnen uitleggen", aldus de bewindsman tijdens de opening van de Nationale Dubo Dag in Rotterdam.

De herijking van het beleid ten aanzien van duurzaam bouwen zal resulteren in prioriteitstelling van de thema's energie en materialen, met daarbij gezondheid als randvoorwaarde. Staatssecretaris Remkes: "Een thema als water is niet onbelangrijk, maar de prioriteiten liggen elders." Hij kondigde aan zijn plannen voor de koerswijziging binnenkort naar de Tweede Kamer te sturen.

Interviewer Frits Wester wendde zich tot oud-staatssecretaris Tommel in het publiek, trouw bezoeker van de Dubo Dag, met de vraag: is dubo het kindje van Tommel of de puber van Remkes? "Het kindje groeit goed op. Er is goed op gepast toen het klein was. Nu komt het in aanraking met risico's in de samenleving", aldus Tommel. Op de vraag of de puber volwassen genoeg is om het huis uit te gaan, ofwel of het doel van de verankering van dubo gehaald wordt, gaf Remkes aan hier pragmatisch mee om te gaan: "Als blijkt dat een programmatische aanpak nodig blijft, dan doen we dat."