Nationaal Comite 4 en 5 mei


P E R S B E R I C H T Provincie Zeeland Middelburg, 9 november 2001

Zeeuwse scholier mag gedicht voordragen op de Dam

De Maand Van De Vrijheid heeft voor 2002 een paar unieke programma-onderdelen in voorbereiding. Voorafgaand aan het Bevrijdingsfestival vindt in Vlissingen op 5 mei de Start van de Nationale Viering van de Bevrijding plaats. Daarmee krijgt de provincie Zeeland een bijzondere plaats in het nationale programma van herdenken en vieren.
Om dat extra te ondersteunen wordt het programma van De Maand Van De Vrijheid uitgebreid met een aantal nieuwe projecten. Zo is onder de noemer Dichter bij 4 mei een dichtwedstrijd uitgezet onder Zeeuwse scholieren van vijftien jaar en ouder. Degene met het mooiste gedicht wordt uitgenodigd het eigen werk voor te dragen op de Dam in Amsterdam tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei 2002. De tweede en derde winnaar mogen de eigen gedichten voorlezen bij de 4 mei herdenking in Herinneringscentrum Kamp Westerbork en bij het Nationaal Monument Kamp Vught.

Negen scholen voor voortgezet onderwijs hebben zich ingeschreven en in totaal 336 leerlingen hebben al aangegeven met een inzending te willen komen.
Met een speciale lesbrief worden de jongeren uitgedaagd om na te denken over wat oorlog, vrede en vrijheid persoonlijk voor hen betekent. Daarnaast worden er workshops gegeven door nationaal bekende dichters over het schrijven van gedichten.
Tijdens de finale op 22 februari 2002 in het Arsenaal Theater in Vlissingen worden uit alle inzendingen de drie winnende gedichten gekozen.

Het project wordt, in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, begeleid door de organisatie van De Maand Van De Vrijheid, waaronder de provincie Zeeland en Stichting Scoop, het Zeeuws instituut voor zorg, welzijn en cultuur in Zeeland.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Provincie Zeeland
A. J. de Visser, tel. 0118 - 631 497

Nationaal Comité 4 en 5 mei
Aik Meeuse, tel. 020 - 620 96 88, aik.meeuse@natcom45.nl