Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht Ministerraad
9 november 2001

AANPAK SOCIAAL-ECONOMISCHE GEZONDHEIDSVERSCHILLEN

De ministerraad wil op voorstel van minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de huidige gezondheidsverschillen tussen bevolkingsgroepen verminderen en wil bevorderen dat met name mensen met een lagere sociaal-economische status langer gezond leven. De concrete doelstelling is een verlenging van ongeveer 53 gezonde levensjaren nu, naar 56 gezonde levensjaren in 2020. Hiervoor is een langdurige inspanning nodig van de rijks- en gemeentelijke overheden, maatschappelijke organisaties en burgers.

Het gaat hierbij om inspanningen op het terrein van onderwijsachterstanden, integratie, armoedebestrijding, stedelijk vernieuwingsbeleid, toegankelijkheid van de gezondheidszorg en het grote-stedenbeleid. Concrete voorbeelden hiervan zijn de versterking van de eerstelijnsgezondheidszorg in achterstandswijken, verankeren van gezondheid in het grote- stedenbeleid en stimuleren van de ontwikkeling van brede scholen.

Het besluit van het kabinet vloeit voort uit de eindrapportage van de commissie-Albeda en het rapport over de `Gezondheid in de grote steden' van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne. De rapporten stellen dat slechts een deel van de gezondheidsverschillen vermijdbaar is en ook dat het individu zelf door zijn gedrag invloed op zijn gezondheid heeft. Dat kan echter niet alleen de grote gezondheidsverschillen verklaren.

De voorstellen worden nader uitgewerkt met het oog op de kabinetsformatie.

RVD, 09.11.2001