Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht Ministerraad
9 november 2001

MEERWAARDE NATIONALE MENSENRECHTENCOMMISSIE ZIT IN ADVISERING

De ministerraad heeft op voorstel van minister Korthals van Justitie, mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ingestemd met het voorstel een voorontwerp te laten maken voor de instelling van een mensenrechtenadviescommissie. Het kabinet vindt dat een mensenrechtencommissie meerwaarde kan hebben op het terrein van advisering over wetgeving en het beleid op centraal en decentraal niveau. Omdat de meerwaarde afhangt van de precieze taken die een dergelijke commissie zal vervullen, is een nadere uitwerking nodig voordat een definitief standpunt mogelijk is.

Bij de begrotingsbehandeling van Justitie vorig jaar heeft de staatssecretaris van Justitie toegezegd met een reactie te komen op de bundel van het Nederlandse Juristencomite voor de mensenrechten getiteld `Een nationale mensenrechtencommissie in Nederland?'. Het kabinet hecht grote waarde aan het feit dat in Nederland een discussie wordt gevoerd over nut en noodzaak van een nationale mensenrechtencommissie. Tegelijkertijd is het kabinet van mening dat er al heel veel gebeurt op het gebied van advisering, voorlichting, onderwijs, onderzoek en bescherming van mensenrechten. Het is daarbij van belang om te bezien of bestaande instrumenten en procedures voldoen dan wel dienen te worden aangevuld. Ten aanzien van rechtsbescherming en informatieverschaffing wordt geen nationale mensenrechtencommissie nodig geacht.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal een voorontwerp maken van een regeling tot instelling van een mensenrechtencommissie. Vervolgens zullen maatschappelijke organisaties bij de discussie betrokken worden. Het streven is om het voorontwerp in het voorjaar van 2002 te publiceren.

RVD, 09.11.2001