Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht Ministerraad
9 november 2001

ZELFBINDING VOOR PSYCHIATRISCHE PATIËNTEN

De ministerraad heeft op voorstel van minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en mede namens minister Korthals van Justitie besloten de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet Bopz) te wijzigen. Met de wijziging wordt het mogelijk dat psychiatrische patiënten afspraken maken over een vroegtijdige gedwongen opname. Tevens kunnen zij vooraf vastleggen een behandeling onder dwang in een psychiatrisch ziekenhuis te willen ondergaan ter voorkoming van crisissituaties, ook al komen zij later op deze afspraken terug. Deze vorm van zelfbinding is vooral gewenst voor psychiatrische patiënten met regelmatig terugkerende periodes van crises. Er kan een ongewenste situatie ontstaan wanneer zij tijdens een crisis niet langer bereid zijn om mee te werken aan een opname of een behandeling. Gedwongen opname en behandeling is op dit moment alleen mogelijke als er sprake is van een gevaarlijke situatie.

Het wetsvoorstel is beperkt tot de psychiatrie en maakt twee varianten van zelfbinding mogelijk. De eerste variant heeft betrekking op opneming, verblijf en behandeling van nog niet opgenomen psychiatrische patiënten. De tweede variant heeft betrekking op behandeling van psychiatrische patiënten, die al gedwongen opgenomen zijn. Bij de procedure van het wetsvoorstel is aansluiting gezocht bij de procedures van bestaande rechterlijke machtigingen van de Wet Bopz. De maximale duur van de behandeling die de patiënt in de zelfbindingsverklaring kan opnemen bedraagt zes weken.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 09.11.2001