European Union

NICARAGUA : verkiezingen van 4.11.2001 Press Release: Brussels (09-11-2001) - Press: 410 - Nr: 13771/01
---
Brussel,
9 november 2001

13771/01 (Presse 410)

P 175/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie

over de verkiezingen in Nicaragua

De Europese Unie complimenteert het volk en de politieke partijen van Nicaragua met de democratische maturiteit die zij getoond hebben tijdens de presidentsverkiezingen van 4 november 2001, die een massale opkomst hebben gekend. De EU-waarnemersmissie voor de verkiezingen en de andere internationale waarnemers zijn van oordeel dat deze verkiezingen - een aantal kleine problemen daargelaten - vrij en transparant zijn geweest. Zij hebben in een klimaat van orde en rust plaatsgevonden.

De Europese Unie feliciteert Zijne Excellentie de heer Enrique Bolaños ter gelegenheid van zijn verkiezing tot president van de Republiek Nicaragua en wenst hem in alle oprechtheid succes toe bij de belangrijke opdracht leiding te geven aan zijn land.

De Europese Unie waardeert het gebaar van de heer Daniel Ortega, die zijn nederlaag heeft erkend en heeft meegedeeld dat hij op een kritische, maar constructieve manier oppositie zal voeren.

De Europese Unie verzoekt president Bolaños en de regering van Nicaragua alle nodige maatregelen te nemen om de problemen op het gebied van goed bestuur en de uitroeiing van corruptie aan te pakken als conditio sine qua non voor de ontwikkeling van het land.

De Europese Unie zal steun blijven verlenen aan Nicaragua en aan president Bolaños, die belangrijke uitdagingen zal moeten aangaan, zoals de armoedebestrijding, de interne politieke dialoog, de nationale verzoening en het weer op gang brengen van de regionale integratie.

De Europese Unie is ervan overtuigd dat de nieuwe president de beloofde initiatieven betreffende de hervorming van de kieswetgeving en de depolitisering van de Consejo Supremo Electoral (Hoge Kiesraad) metterdaad zal nemen.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije en de EVA-landen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


---

---