Consumentenbond


Bond bezorgd over beleggingsadviezen door tussenpersonen

9 november 2001

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat een consument die een slecht beleggingsadvies van een assurantietussenpersoon krijgt in de kou kan komen te staan. Tussenpersonen zijn bevoegd om consumenten door te verwijzen naar een beleggingsadviseur, maar niet om zelf beleggingsadvies te geven. De grens tussen doorverwijzen en zelf advies geven is echter niet helder. Vooral als het gaat om combinatieproducten, zoals de beleggingshypotheek. De Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) en de overheid nemen op dit punt volgens de Bond een te afwachtende houding aan.

Iedereen mag beleggingsadviezen geven. Maar wie dat professioneel doet moet daarvoor een vergunning hebben van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). Er zijn echter ook financieel intermediairs, die deze vergunning niet hebben en dus zelf niet mogen adviseren of handelen namens klanten. Zij kunnen zich wel als zogenaamde clientremissier laten registreren. De clientremissier mag echter alleen een klant aanbrengen bij een wel bevoegde effectenadviseur en kan daarvoor een beloning krijgen. Omdat dit formeel het enige is wat een clientremissier mag doen wordt het niet nodig geacht dat hij een opleiding volgt. Het aantal clientremissiers is de afgelopen jaren gestegen van enkele honderden naar ruim 7.000. Onder hen veel assurantietussenpersonen die naast (levens-)verzekeringen ook beleggingsfondsen aanbieden. Die tussenpersonen worden door de beleggingspoten van verzekeraars zelfs aangespoord om beleggingsfondsen te gaan afzetten; bijvoorbeeld in combinatie met hypotheken.

Omdat het niet altijd duidelijk is waar een doorverwijzing eindigt en een advies begint roept de Consumentenbond de STE op om aan de aanbieders van beleggingsfondsen, maar vooral ook aan het publiek duidelijk te maken wie er wel en wie niet bevoegd is om beleggingsadviezen te geven. En wat de gevolgen zijn van het opvolgen van een onbevoegd advies voor wat betreft de aansprakelijkheid.

De Consumentenbond stelt bovendien dat adviseurs aan moeten kunnen tonen dat zij bevoegd zijn om beleggingsadvies te geven. Dat kan pas als er een opleiding is gevolgd en aangetoond wordt dat de kennis op peil wordt gehouden. Dit moet ook gelden voor adviezen op andere deelterreinen, zoals sparen, verzekeringen en lenen. Bovendien moet de bevoegdheid gelden voor personen en niet voor instellingen. Want het zou immers ook raar zijn als een verpleegkundige mag opereren omdat aan het ziekenhuis een bevoegd chirurg is verbonden. In een van de volgende geldgidsen wordt meer aandacht besteed aan de positie van de tussenpersoon.