Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 9 NOVEMBER 2001

IN KORT BESTEK

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht der overige dossiers die de Vlaamse regering vandaag goedgekeurd heeft.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL :

Door de Vlaamse regering werd 5 miljoen euro (200 miljoen fr.) ter beschikking gesteld van het EU-voorzitterschap. Daarvan wordt nu 422.358 euro (17 miljoen fr.) voorzien voor de aankoop van mediaruimte voor een sensibiliserende en informerende mediacampagne naar de jeugd en het onderwijs die binnenkort van start gaat. De campagne 'Jong zijn in Europa' moet de belangstelling van jongeren tussen 15 en 25 jaar opwekken voor Europa, het Europees gebeuren en de rol van Vlaanderen in het EU- voorzitterschap. De Vlaamse regering keurt de media- aankoop voor de sensibiliseringscampagne goed.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

Met het oog op de definitieve invoering van de euro keurt de Vlaamse regering 6 voorontwerpen van besluit principieel goed die besluiten aanpassen die betrekking hebben op het gebruik van het verkeersbegeleidingssysteem voor vaartuigen, het reglementtarief van de sleepdienst van Oostende, de inning van de loodsgelden, het waterwegenvignet, de retributie voor captatie van water uit bevaarbare waterlopen en het scheepvaartreglement. Het gaat hoofdzakelijk om omzettingen van bedragen in Belgische franken naar euro. De voorontwerpen van besluit worden nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

De Vlaamse regering kent principieel een subsidie toe aan OCMW's en vzw's als tegemoetkoming in de vergoeding voor het verwerven van serviceflatgebouwen die op hun grond zijn opgericht in het kader van een onroerende leasingovereenkomst met een erkende
beleggingsvennootschap met vast kapitaal (BEVAK). Het voorontwerp van besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS en van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

Door een KB uit 1984 mogen betrekkingen van lid van het opvoedings- of toezichtspersoneel in de Rijksgestichten voor observatie en opvoeding onder toezicht alleen verleend worden aan kandidaten van hetzelfde geslacht als de hun toevertrouwde jongeren. Na de staatshervorming werden deze Rijksgestichten gemeenschapsinstellingen voor bijzondere jeugdbijstand. Die moeten de algemene regels volgen vervat in de wet tot economische heroriëntering. Dit houdt onder meer in dat er bij werving geen onderscheid gemaakt kan worden tussen de kandidaten op basis van geslacht. Hierdoor bestaat theoretisch de kans dat gemeenschapsinstellingen voor bijzondere jeugdbijstand die willen werken met gemengde begeleidingsteams die doelstelling niet kunnen realiseren. Daarom keurt de Vlaamse regering een voorontwerp van besluit principieel goed dat een afwijking op de regel toelaat voor begeleidings- en toezichtspersoneel. Zo kan ernaar gestreefd worden het aantal betrekkingen voor het begeleidings- en toezichtspersoneel gelijk te verdelen onder mannen en vrouwen waarbij minstens 50% van hetzelfde geslacht is als de minderjarigen die hun worden toevertrouwd. Over dit voorontwerp van besluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties. Het wordt ook nog voor advies voorgelegd aan de Raad van de gelijke kansen voor mannen en vrouwen en aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

De Vlaamse regering keurt de programmatie in de centra voor volwassenenonderwijs voor het schooljaar 2001-2002 goed.


* * *

De Vlaamse regering laat het Koninklijk Atheneum III Gent en het Onze-Lieve-Vrouwcollege Vilvoorde toe om specifieke structuuronderdelen van de tweede graad te programmeren. In beide scholen komt er in de tweede graad secundair onderwijs een optie Topsport.


* * *

Op 1 januari 2002 maakt de Belgische frank definitief plaats voor de euro. Die invoering van de euro heeft ook invloed op de regelgeving. De Vlaamse regering keurt daarom twee voorontwerpen van besluit principieel goed die het Gemeenschapsonderwijs toelaten de nodige maatregelen te treffen voor de omzetting van zijn boekhoudsysteem naar euro. De aanpassingen hebben betrekking op de economische begroting, de geïntegreerde economische boekhouding en de budgettaire rapportering. De voorontwerpen van besluit worden nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Om te vermijden dat onderwijsinstellingen minder middelen aan de aankoop van didactisch materiaal en het onderhoud van gebouwen kunnen besteden, verdeelt de Vlaamse regering een krediet van 5 miljoen euro (200 miljoen fr.) ter compensatie van de hoge stookolieprijzen in de laatste maanden van 2000.

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT :

De Vlaamse regering keurt een voorontwerp van decreet principieel goed dat uitvoering geeft aan vorige regerings- en VESOC-beslissingen met betrekking tot de hergroepering van de commerciële activiteiten van de VDAB in aparte rechtspersonen waardoor ze sneller zullen kunnen inspelen op vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. In het voorontwerp van decreet is sprake van de oprichting van 2 naamloze vennootschappen: de Werkholding en de T- Groep. De Werkholding heeft als maatschappelijk doel om via participaties en oprichting van vennootschappen en andere entiteiten activiteiten met een sociaal oogmerk te organiseren. De T-groep biedt commerciële marktactiviteiten aan op het vlak van personeelsbeleid en
-beheer zoals uitzendarbeid, outplacement en werving. Over dit voorontwerp van decreet wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties. Het wordt ook nog voor advies voorgelegd aan de SERV en aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt 2 besluiten goed die uitvoering geven aan de eerder goedgekeurde VESOC-actieplannen voor de bevordering van de werkgelegenheidskansen van arbeidsgehandicapten en ouderen. De besluiten regelen de criteria en de voorwaarden voor subsidiëring van projecten, organisaties en ondernemingen die opleidings-, begeleidings- en tewerkstellingsinitiatieven ontwikkelen voor de 2 hogergenoemde doelgroepen. Beide besluiten kaderen in het Vlaams Actieplan ter uitvoering van de Europese werkgelegenheidsrichtsnoeren. Voor de uitvoering van de 2 besluiten wordt 1.487.361 euro (60 miljoen fr.) voorzien.


* * *

In het kader van een uitwisselingsproject Vlaanderen- Wallonië krijgen VDAB-cursisten die opteren voor een opleiding in Wallonië van het Prins Filip Fonds een bijkomende vergoeding van 24,79 euro (1000 fr.) per dag bovenop de voorziene verblijfs- en reisvergoeding. Die was onvoldoende hoog om de reële overnachtings- en verplaatsingskosten te dekken. Om deze financiering door het Prins Filip Fonds door een structurele regeling te vervangen keurt de Vlaamse regering een wijziging van een vroeger besluit goed, in die zin dat de vergoeding voor opleiding in het buitenland nu ook geldt voor opleidingen in het binnenland.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

De Vlaamse regering keurt de subsidiëring van het LIFE- project "Demonstreren en verspreiden van ecodesign binnen de industrie ter bevordering van duurzame groei" goed. Het project wil de Vlaamse industrie de gelegenheid geven om kennis en ervaring op te bouwen in het domein van de milieugerichte productontwikkeling (ecodesign). Het integreren van het milieu-aspect bij de ontwikkeling van nieuwe producten verlaagt de milieubelasting op een duurzame manier door een efficiënter gebruik van grond- en hulpstoffen, het gebruik van minder milieuschadelijke producten en het reduceren van afval en emissies. Tevens laat het bedrijven toe om een concurrentieel voordeel op te bouwen omdat deelname aan het demonstratieproject aanknopingspunten oplevert om producten goedkoper te produceren en om de grondstofkosten en de verwerking van afvalstoffen te reduceren. Het project loopt tot 15 mei 2002 en wordt begroot op 738.474 euro (29,8 miljoen fr.)


* * *

Met het oog op de definitieve invoering van de euro keurt de Vlaamse regering een voorontwerp van besluit principieel goed dat, in het kader van de bescherming van het leefmilieu tegen de verontreiniging door meststoffen, de uitvoeringsbesluiten bij het Mestdecreet aanpast. Het gaat om omzettingen van bedragen in Belgische franken naar euro. Het voorontwerp van besluit worden nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Met het oog op de uitvoering van het Mestdecreet en onder voorbehoud van technisch nazicht keurt de Vlaamse regering een voorontwerp van besluit principieel goed dat de uitzondering regelt voor het gebruik van bepaalde meststoffen gedurende de winterperiode. Het regelt tevens de hogere bemestingsdosis op bepaalde percelen en dit in functie van het ter beschikking komen van de aanwezige stikstof voor de plant. In het Mestdecreet is een verbodsperiode ingesteld om mest te spreiden in de winterperiode, omdat omwille van de trage plantengroei in dat seizoen de benutting van de stikstof beperkt is en daardoor de kans tot uitspoeling van het nitraat naar het drinkwater groot is. Dit voorontwerp van besluit voorziet daar nu een uitzondering op. Het wordt nog voor advies voorgelegd aan de Stuurgroep Vlaamse mestproblematiek en aan de Raad van State.


* * *

De waterheffingen van 1992 en 1993 werden niet voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Dat heeft geleid tot betwistingen van bedrijven bij het Hof van Beroep. Teneinde te anticiperen op een uitspraak van de Rechtbank en om de situatie naar de toekomst te regulariseren, beslist de Vlaamse regering principieel de waterheffingsbesluiten op te heffen en een nieuw vervangend voorontwerp van besluit principieel goed te keuren. Het voorontwerp van besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering vraagt opnieuw advies bij de Raad van State in verband met een eerder principieel goedgekeurd voorontwerp van besluit over de subsidiëring van de kleinschalige erosiebestrijdingsmaatregelen die door de gemeenten uitgevoerd worden. Het voorontwerp van besluit werd in april van dit jaar bij hoogdringendheid voor advies aan de Raad van State voorgelegd. Die aanvaardde de hoogdringendheid niet. Daarna werd het voorontwerp van besluit in mei opnieuw voor advies voorgelegd. Maar dat advies bleef tot op heden uit. Daarom wordt het nu nog eens ingediend.


* * *

De Vlaamse regering keurt het ontwerp milieujaarprogramma 2002 principieel goed. Over het ontwerp wordt nog advies ingewonnen bij de MINA-raad en de SERV. Het zal ingediend worden bij het Vlaams Parlement. De milieujaarprogramma's dienen jaarlijks opgesteld te worden ter uitvoering en operationalisering van het milieubeleidsplan.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering laat Michèle Oleo toe tot de stage in de graad van navorser bij de afdeling Technologie en Innovatie van de administratie Wetenschap en Innovatie, departement Wetenschap, Innovatie en Media.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

Op 1 januari 2002 maakt de Belgische frank definitief plaats voor de euro. Die invoering van de euro heeft ook invloed op de regelgeving. De Vlaamse regering keurt daarom een voorontwerp van decreet en een voorontwerp van besluit principieel goed die de invoering van de euro regelen voor de reglementering van de administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting, Monumenten en Landschappen. Het gaat onder meer om omzettingen van bedragen van boetes in Belgische franken naar euro en om transparante afrondingen. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV. Beide voorontwerpen worden ook nog voor advies voorgelegd aan de Raad Van State.


* * *

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering een besluit definitief goed dat het reglementaire kader regelt voor de normalisatie van het (super)prioritaire contractuele personeel van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, van de Vlaamse Wetenschappelijke Instellingen en van de Vlaamse openbare instellingen waarop zowel het stambesluit als het decreet van 12 december 1990 betreffende het bestuurlijk beleid van toepassing zijn. De normalisatie houdt in dat dit personeel statutair in dienst wordt genomen in de graad waarvoor het geslaagd is in het vergelijkend wervingsexamen. Het goedgekeurde besluit geldt echter niet voor de openbare psychiatrische ziekenhuizen van Rekem en Geel.


* * *

Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering 2 ontwerpdecreten definitief goed tot wijziging van het decreet van 30 november 1998 tot instelling van het politiek verlof voor de personeelsleden van de openbare instellingen en publiekrechtelijke verenigingen die van de Vlaamse overheid afhangen. De ontwerpdecreten worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

Met het oog op de definitieve invoering van de euro en na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering de wijzigingen aan een besluit definitief goed dat de criteria, de voorwaarden en de nadere bepalingen aangaande de terbeschikkingstelling van Vlaamse uitrustingsgoederen ter bevordering van de export vastlegt. De aanpassingen hebben betrekking op het omzetten van bedragen in Belgische franken naar euro.


* * *

De Vlaamse minister van Economie, Buitenlandse Handel en Huisvesting, heeft aan de Vlaamse regering zijn voornemen bekend gemaakt om de heer Robert De Ridder te benoemen tot voorzitter van de Raad van Bestuur van de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij. Deze benoeming zal volgende week bekrachtigd worden. De eerste opdracht van de nieuwe voorzitter zal erin bestaan duidelijkheid te scheppen inzake de "kwalijke erfenis van het verleden". Hij zal daarvoor de medewerking krijgen van een universitaire instelling en een financieel en een juridisch expert. Robert De Ridder is 61 jaar en woont in Sint-Niklaas. Hij was voor zijn pensionering actief in het bedrijfsleven, waaronder 26 jaar bij SKF.


-----
einde

-----