Ministerie van Algemene Zaken

9-11-2001
STATEMENT MINISTER-PRESIDENT KOK OVER NEDERLANDSE BIJDRAGE

AAN DE STRIJD TEGEN HET TERRORISME

KOK:
De Nederlandse regering heeft vanochtend in antwoord op een verzoek van de Verenigde Staten besloten om militaire hulp ter beschikking te stellen aan de Verenigde Staten in de strijd tegen het internationale terrorisme. Het gaat hierbij in het bijzonder om waarnemingstaken, om monitoring en logistieke ondersteuning. Deze taken kunnen uitgevoerd worden op zee en vanuit de lucht. De Nederlandse inzet zal niet bij gevechtshandelingen in Afghanistan zijn betrokken. In totaal kan de Nederlandse bijdrage in verband met het verzoek van de Verenigde Staten oplopen tot tussen de 1200 en 1400 militairen. Het heden van de VS ontvangen verzoek betreft de volgende elementen voor mogelijke Nederlandse militaire ondersteuning. In de eerste plaats vier maritieme patrouillevliegtuigen, drie fregatten, twee mijnenjagers en een onderzeeboot ten behoeve van het monitoren van het scheepvaartverkeer. Hierbij zijn maximaal 900 militairen betrokken. In de tweede plaats gaat het om zes F16 vliegtuigen voor luchtverkenningstaken, om een KDC 10 tankervliegtuig en een Hercules transportvliegtuig. Hiermee zijn circa 260 militairen gemoeid. Ter ondersteuning, mede afhankelijk van de locaties waarvandaan deze toestellen zullen opereren, kunnen nogmaals circa 200 militairen voor beveiligingstaken worden ingezet.

Voor een goed begrip wil ik erop wijzen dat het Amerikaanse verzoek de mogelijke inzet van deze militaire eenheden betreft. Tussen de VS en Nederland zal zorgvuldig worden overlegd over de nadere invulling; dus wanneer, waar en onder welke modaliteiten dit het geval zou kunnen zijn. Nederlandse militaire eenheden kunnen pas daadwerkelijk worden ingezet nadat deze nadere afspraken tot stand zijn gekomen en nadat de regering daartoe heeft besloten. Nederland behoudt ten allen tijde de eindverantwoordelijkheid voor de eigen ingezette eenheden.

De Nederlandse militaire bijdrage wordt, zoals ik zei, niet ingezet voor gevechtshandelingen in Afghanistan. De F16's krijgen de taak om precieze informatie te verkrijgen over gegevens die van het grootste belang zijn om ervoor te zorgen dat het aantal burgerslachtoffers zo beperkt mogelijk kan blijven. Het tankervliegtuig en de Hercules kunnen ook voor militaire doeleinden worden ingezet in nauwe coördinatie met de VN.
In het heden van de VS ontvangen verzoek wordt gerefereerd aan het zelfverdedigingrecht van de VS zoals bevestigd in Artikel 51 van het Handvest van de VN. Terecht, want we mogen de aanleiding voor dit verzoek niet uit het oog verliezen. De afschuwelijke aanslagen in de VS van 11 september staan nog in ons aller geheugen gegrift. Die aanval van 11 september was niet alleen een aanval op de VS, het was ook een aanval op ons, op onze gemeenschappelijke waarden. Het antwoord daarop is eensgezind en veelzijdig. Veelzijdig omdat de internationale strijd tegen het terrorisme op velerlei fronten wordt gevoerd. Met militaire middelen, langs politiek diplomatieke kanalen en ook met acties gericht op het laten opdrogen van financieringsbronnen. Tevens zijn er in ruime mate militaire inspanningen ten behoeve van het Afghaanse volk en de vluchtelingen in gang gezet. Nederland heeft op en na 11 september aangegeven dat wij pal achter de Verenigde Staten staan en we doen dat onverminderd. Vandaar ook de besluitvorming van vandaag.



De regering heeft die besluitvorming vastgelegd in een brief aan de Tweede Kamer die heden uitgaat. vanzelfsprekend wordt de Tweede Kamer steeds zo tijdig en zo maximaal mogelijk geïnformeerd over een eventuele daadwerkelijke Nederlandse militaire inzet en de regering staat vanzelfsprekend open voor nadere discussie met de Kamer hierover.

Nederland levert met het beschikbaar stellen van deze militaire middelen een belangrijke middel en een belangrijke additionele bijdrage aan de internationale strijd tegen het terrorisme. We scharen ons daarmee in een rij van landen, waaronder naast uiteraard het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Frankrijk, maar ook Australië, Canada, Nieuw Zeeland en Japan. We tonen onze solidariteit met de VS. De Nederlandse betrokkenheid is erop gericht de mensen in Afghanistan en omliggende landen in staat te stellen te werken aan een toekomst die hen vrede en veiligheid biedt.