---

Ministerie van Defensie



---

Een deel van de lading cocaïne

Kustwacht Antillen onderschept cocaïne

09-11-2001

De Kustwacht van de Nederlandse Antillen en Aruba heeft gisteren (8 november) na een achtervolging waaraan ook eenheden uit Barbados en de Verenigde Staten deelnamen, 26 kilo cocaïne onderschept.

Hr.Ms. Willem van der Zaan voert momenteel onder leiding van het Joint Operations Command Centre (JOCC) te Trinidad anti-drugs operaties uit. Tijdens deze operaties stuitte een C-26 patrouillevliegtuig uit Barbados dertig mijl ten oosten van Grenada op een verdachte speedboot, een zogenoemde "Go Fast". Hierop volgde een achtervolging waaraan buiten Hr.Ms. Willem van der Zaan, de C-26 uit Barbados, een Amerikaanse P-3C-Orion, een Nederlandse P-3C-orion en de helikopter van Hr.Ms. Willem van der Zaan meededen. Tijdens de achtervolging gooide de bemanning van de "Go Fast" de lading overboord.

Ondanks pogingen van alle eenheden ontkwam de "Go Fast" na vier uur achtervolging in de duisternis. Wel werd in de loop van de ochtend de over boord gezette lading terug gevonden. Het bleek te gaan om in totaal zesentwintig kilo cocaïne. Deze cocaïne is in beslag genomen en wordt in de eerstvolgende haven aan lokale autoriteiten van Trinidad overgedragen.