MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

09-11-2001
MKB-Nederland eist 420 miljoen compensatie door vervallen BTW-aftrekpost
MKB-Nederland eist volledige compensatie voor het verdwijnen van de BTW-aftrek op kilometervergoedingen. Op 8 november 2001 heeft het Europees Hof de BTW-aftrek over aan werknemers te vergoeden kilometerkosten verboden. MKB-Nederland schat dat dit werkgevers jaarlijks 420 miljoen gulden gaat kosten. De werkgevers-organisatie in het midden- en kleinbedrijf stelt vandaag in een brief aan de staatssecre-taris van Financiën dat dit bedrag volledig moet worden gecompenseerd.

Volgens de huidige Nederlandse BTW-wetgeving is het werkgevers toegestaan een gedeelte van de aan werknemers uitbetaalde kilometervergoedingen af te trekken van de verschuldigde BTW, danwel dit bedrag terug te vragen van de inspecteur. Het Europees Hof heeft dit nu Nederland verboden, waardoor Nederland verplicht is de wetgeving aan te passen. Indien Nederland dit doet zonder enige vorm van compen-satie heeft dit enorme negatieve financiële consequenties voor werkgevers in Nederland. MKB-Nederland eist dan ook compensatie voor het totale bedrag van 420 miljoen gulden per jaar. Het maximaal te verrekenen c.q. terug te vragen bedrag komt overeen met 12% van de belastingvrije kilometervergoeding van f 0,60. Indien een werkgever in een jaar 7.000 x f 0,60 = f 4.200 zakelijke kilometers vergoedt aan een werknemer, mag deze werkgever 12% x f 4.200 = f 504 verrekenen met de door hem verschuldigde BTW danwel mag hij dit bedrag terug vragen van de inspecteur.

MKB-Nederland heeft het ministerie van Financiën in het verleden verscheidene keren verzocht te anticiperen op een mogelijk negatieve uitspraak van het Europese Hof. MKB-Nederland heeft ook aangeboden in samenwerking met het ministerie te zoeken naar alternatieve regelingen, die zowel financieel als administratief een gelijke uitkomst bieden als de huidige regeling. Tot op de dag van vandaag is echter niet ingegaan op dit aanbod. Nu het Europees Hof negatief heeft beslist -en er geen beroepsmogelijkheden of interpretatiemogelijkheden voor Nederland meer zijn- eist MKB-Nederland dat de uitspraak van het Hof voor werkgevers geen negatieve financiële en administratieve gevolgen mag hebben. In de brief aan de staatssecretaris stelt MKB-Nederland de ontwikkeling van een Europaproof\'-regeling voor, waarbij kan worden gedacht aan compensaties buiten de BTW om; in de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting of loonheffing. Het is bijvoorbeeld mogelijk om naast de belastinvrije vergoeding van f0,62 een aftrek toe te staan van f 0,72.

Informatie: mr. J.G.S. warmerdam