Gemeente Enschede

College koopt lpg-vergunningen af

Enschede, 9 november 2001
Het College van B. en W. wil van twee tankstations de lpg-vergunning afkopen. Het gaat om tankstations aan de Wesselerbrinklaan en aan de Getfertsingel. Bij deze tankstations staan relatief veel woningen in de omgeving. De afkoop is een uitvloeisel van het aangescherpte veiligheidsbeleid van de gemeente Enschede.

De landelijke normen voor lpg-opslagreservoirs en vulpunten zijn vastgesteld in 1984. Lpg-stations die vóór 1984 zijn aangelegd moeten op minstens 20 meter afstand staan van woningen en andere kwetsbare objecten. Voor inrichtingen die vanaf 1984 worden aangelegd is de minimaal noodzakelijke afstand verlengd naar 80 meter. Nieuwe inzichten op het gebied van veiligheid leiden ertoe dat er steeds vaker stemmen opgaan om die langere afstand van 80 meter ook toe te passen op lpg-stations van vóór 1984. Formeel voldoen deze bedrijven echter nog aan de normen. Voor beëindiging van deze lpg-stations is daarom medewerking nodig van de betrokken ondernemers. Minister Pronk maakte onlangs bekend voor de afkoop van deze lpg-vergunningen geld beschikbaar te willen stellen.
In het gemeentelijk veiligheidsbeleid voor risicobedrijven - dat op 19 november in de gemeenteraad aan de orde komt - wordt al een voorschot genomen op de mogelijke wijziging van landelijke richtlijnen. Het College stelt de gemeenteraad voor om alle lpg-tankstations binnen de gemeentegrenzen van Enschede, ongeacht de datum van oprichting, ten minste te laten voldoen aan de afstandsvereisten voor nieuwe inrichtingen. Bij de uitvoering zal prioriteit worden gegeven aan lpg-stations met relatief veel woningen binnen de relevante veiligheidsafstanden. Alle lpg-stations in Enschede voldoen al aan de veiligheidseisen, zodat voor verdergaande acties samenwerking met de betrokken ondernemers wordt gezocht.
In de onlangs door de raad vastgestelde Perspectiefnota 2002-2005 is al een reservering van f 17 miljoen opgenomen voor verplaatsing of afkoop van milieuvergunningen van risicovolle bedrijven. Gezien de hoge woningdichtheden binnen de relevante veiligheidsafstanden wil het College bij de twee lpg-installaties aan de Wesselerbrinklaan en de Getfertsingel de koe bij de horens vatten.


---