Ingezonden persbericht

Journalisten over journalistiek in electronisch tijdperk

AMSTERDAM, 05-11-2001 -- Een nieuwe rol voor de journalistiek in het electronische tijdperk Een bijzondere bijeenkomst met Folkert Jensma, Gio Lippens, Göran Rosenberg, Froukje Santing, Mathijs Suidman, Frank van Vree, Charles de Vroede, Hans Wansink, Michaël Zeeman en René Zwaap in Felix Meritis. 9 november, 10.00 - 16.00 uur.

Ochtendprogramma

De lokroep van de markt - journalistieke onafhankelijkheid onder druk (lezing)

Door Frank van Vree hoogleraar Journalistiek en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en buitengewoon hoogleraar persgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit.

Volgens Van Vree wordt het ideaal van de onafhankelijke journalistiek in de praktijk in Nederland telkenmale uitgehold. Gaan de kranten aan de commercie ten onder? En zal dan paradoxalerwijze de internetsite van de publieke omroep de toekomstige ruimte worden voor de onafhankelijke journalistiek?

De goudmijn van Gutenberg - uitgeven in een nieuw tijdperk (lezing)

Door Mathijs Suidman- ex-PCM, ex-Bruna, ex-KPN, interim-manager.

Terwijl de New York Times en Wall Street Journal steeds innovatiever en succesvoller worden met hun internetactiviteiten, draait PCM alle kranen dicht. Suidman toont in zijn boek 'De goudmijn van Gutenberg' met confronterende voorbeelden en overtuigende analyses aan, dat uitgevers van kranten en tijdschriften, juist na de internethype, hun blik op de toekomst moeten richten.

Aansluitend forumdiscussie onder leiding van Michaël Zeeman met Frank van Vree, Mathijs Suidman, Folkert Jensma (hoofdredacteur NRC-Handelsblad), Gio Lippens (hoofdredacteur Internet/Teletekst NOS/RTV), Froukje Santing (hoofdredacteur nieuwssite En.nl (PIM)/ voorzitter sectie internet NVJ) en Charles de Vroede (lid hoofdredactie De Telegraaf), met als titel:

Het medialandschap en de toekomstige ruimte voor de onafhankelijke journalistiek.

Middagprogramma (engelstalig)

Onafhankelijke pers en marktwerking - contradictie of voorwaarde?

Debat tussen Göran Rosenberg (Zweeds journalist/schrijver, auteur van onder meer 'Reflecties over Journalistiek (2000) ) en Hans Wansink (ex-Intermediair, politiek commentator de Volkskrant) onder leiding van Steve Austen.

Rosenberg: "De belangrijkste reden om te publiceren is niet langer de inhoudelijke maar de verkoopwaarde van de publicatie. Ook is het moeilijker geworden om ware journalistiek, waarin de persoonlijke visie van de journalist centraal staat, van bedrog te onderscheiden."

Hans Wansink:"In een representatieve democratie fungeren kranten in de eerste plaats als maatschappelijk forum. In de tweede plaats fungeren ze als waakhonden tegen machtsmisbruik. Ten derde moedigen ze aan tot deelname aan het politieke proces, van het bevorderen van algemene ontwikkeling tot het gebruik maken van stemrecht. Hoe beter kranten en andere serieuze media deze drie functies vervullen, hoe hoger de kwaliteit van het politieke proces."

Afsluitende opmerkingen en voorzichtige conclusies door: René Zwaap, redacteur De Groene Amsterdammer.

Aansluitend receptie.

Wilt u deze bijeenkomst meemaken? Bel voor reserveringen naar Felix Meritis, tel. (020) 626 23 21 of stuur een e-mail naar: balie@felix.meritis.nl. Reserveringskosten f 1,- Felix Meritis, Keizersgracht 324, 1016 EZ Amsterdam.



Ingezonden persbericht