Gemeente Tilburg

9-11-2001
Richtlijnen zendmasten mobiele telefonie vastgesteld

Aanvragen niet langer aangehouden

Het College van B&W hebben besloten om aanvragen voor een bouwvergunning voor zendmasten voor de mobiele telefonie niet langer aan te houden, maar in behandeling te nemen. Wel moeten de zendmasten passen binnen de richtlijnen uit de beleidsnota 'Zendinstallaties voor mobiele telefonie' en noodzakelijk zijn om dekking te waarborgen.

Tot nu toe werden aanvragen voor een bouwvergunning van zendmasten voor mobiele telefonie die niet voldeden aan het bestemmingsplan aangehouden in afwachting van een af te sluiten convenant met de diverse aanbieders en een gemeentelijk spreidingsplan. In de beleidsnota 'Zendinstallaties voor de mobiele telefonie' die in maart 2001 is vastgesteld door het college, is aangegeven dat er een convenant moet komen met de diverse providers. In dit convenant worden afspraken vastgelegd over communicatie, vergunningverlening, handhaving, inpassing in omgeving en procedures. Momenteel wordt overleg gevoerd met de diverse aanbieders om te komen tot een convenant. Naar verwachting wordt dit convenant in maart 2002 vastgesteld in de gemeenteraad.

Korte inhoud beleidsnota
De gemeente Tilburg heeft tot taak de aanvragen van aanbieders voor plaatsing van zendinstallaties voor de mobiele telefonie te beoordelen. In de meeste gevallen is voor de plaatsing van deze zendinstallaties een bouwvergunning vereist. Een aanvraag moet getoetst worden aan het ruimtelijk beleid, monumentenbeleid en milieubeleid. Om als gemeente invloed en sturing uit te oefenen op de situering van zendinstallaties voor de mobiele telefonie zijn richtlijnen geformuleerd. Deze richtlijnen omvatten zowel ruimtelijke aspecten als aspecten op het gebied van milieu en volksgezondheid. Op basis van de gestelde richtlijnen kan de gemeente Tilburg op terughoudende doch opbouwende wijze tegemoet komen aan de vraag naar plaatsing van zendinstallaties. Op deze manier kan de bouw van een goed en verantwoord voorzieningenniveau voor de mobiele telefonie ook voor de gemeente Tilburg mogelijk worden.

Voor een tweetal zonder vergunning geplaatste masten, te weten één aan de Voldijk en één aan de Molenstraat (BKE) zal op de bouwaanvraag afwijzend worden beschikt omdat het tijdelijke karakter van de masten onvoldoende kan worden aangetoond en de masten niet passen binnen de stedenbouwkundige eisen. Voor deze masten wordt een handhavingstraject ingezet.