Rijksuniversiteit Groningen

Actie-Reactie. Werken op papier van Groninger kunstenaars uit de jaren '60

De expositie van werken van Groninger kunstenaars uit de jaren '60 wordt verzorgd door elf studenten van de opleiding Kunst en Kunstbeleid van de Rijksuniversiteit Groningen. Er zijn niet alleen kunstwerken te zien van de bekende Groningse kunstenaarsvereniging De Ploeg, zoals Jan Altink en Johan Dijkstra, maar vooral ook van haar tegenbeweging NU. Deze nieuwe kunstenaarsgroep was vooral actief in de jaren '60. Kunstenaars die hierbij hoorden waren onder andere Abe Kuipers, Jan Loman, Chris Roodvoets, Martin Tissing, Fie Werkman, Henri de Wolf en Jan van der Zee. Verder is er werk opgenomen van kunstenaars als Els Amman en Siep van den Berg die buiten elk groepsverband exposeerden.

Op de tentoonstelling zijn ongeveer vijftig werken te zien, voornamelijk grafiek en tekeningen. Een groot deel is afkomstig uit de collectie van het Groninger Museum. Achtergronden over het Groninger kunstklimaat in de jaren '60 en informatie over het werk van de afzonderlijke kunstenaars worden gepubliceerd in een catalogus.

De tentoonstelling maakt deel uit van een groter project, waarin drie instellingen nauw met elkaar samenwerken: het Instituut voor Kunst- en Architectuurgeschiedenis (RUG), het Groninger Museum en Stichting Beeldlijn. Het uiteindelijke doel is om over enkele jaren een groot overzicht van naoorlogse Groninger kunstenaars te organiseren. De huidige expositie kan als voorbereiding worden gezien.

Data

maandag 12 t/m vrijdag 30 november 2001

Opening

vrijdag 9 november 2001, 16.00 uur, Weberfoyer, Harmoniegebouw, Oude Kijk in 't Jatstraat 26, Groningen

Titel

Actie-Reactie. Werken op papier van Groninger kunstenaars uit de jaren '60

Plaats

Expositieruimte van het Harmoniegebouw, Oude Kijk in 't Jatstraat 26, Groningen

Openingstijden

ma t/m vr 12.00 - 17.00 uur

Informatie/foto's

Els Drummen, tel. (050)525 89 30, of Milena Bleeksma, tel. (050)311 26 09, website: www.angelfire.com/art2/actie_reactie