Ingezonden persbericht


Verlamming; orthese.
Promotie mw.drs. J.F.M. Geboers
in de Faculteit der Geneeskunde.
Effects of ankle-foot orthosis on paretic ankle dorsiflexors. Promotor: Prof.dr. F. Spaans; co-promotores: dr. H.A.M. Seelen, IRV; Dr. M.R. Drost.
Vrijdag 9 november, 14.00 uur

Personen met een voetheffersspierverlamming hebben tijdens het lopen een klapvoet. Deze verlamming wordt veroorzaakt door letsel van een zenuw die oppervlakkig langs de buitenzijde van de knie loopt. Herstel kan tot een jaar duren. Indien patiënten gedurende die tijd een enkelvoet orthese dragen om de voet te steunen kunnen de (gedeeltelijk) verlamde spieren "lui"worden en uiteindelijk slecht herstellen. In een vergelijkend onderzoek tussen twee patiëntengroepen bleek dat de spier slechts 7% minder actief is met orthese en dat dit niet toeneemt tijdens langduriger gebruik. Het uiteindelijke krachtsherstel in beide groepen was na 6 weken significant en verschilde niet van elkaar.

Noot voor de pers

De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren 06 21275612. Mailto:pers@bu.unimaas.nl. De persberichten van de UM staan op Internet www.pers.unimaas.nl.