Gemeente Eindhoven

9 november 2001, no. 174

Samenwerking gemeente, politie en justitie

Snellere opsporing van valse documenten

Om fraude met (identiteits)documenten sneller te kunnen opsporen en berechten gaat in de gemeenten Eindhoven, Amsterdam en Utrecht een proef van start. In deze pilot Identiteitsfraude werken gemeente, politie en justitie intensief samen. De proef begint .. en zal in 2002 worden afgerond.

Baliemedewerkers van de gemeente krijgen extra training in het ontdekken en afhandelen van fraude met identiteitsdocumenten, zoals paspoorten. Verder zal er een politiefunctionaris dagelijks op het stadskantoor aanwezig zijn om eventuele verdachten ter plaatse aan te houden. Verdachten ontvangen vervolgens meteen een dagvaarding van justitie. Dat is belangrijk omdat het vaak moeilijk is de verblijfplaats te achterhalen van mensen die zich proberen te identificeren met valse papieren. Bij het controleren van identiteitsdocumenten heeft de gemeenteambtenaar overigens ondersteuning van een computersysteem met de naam Edison (Elektronisch documentatie- en informatiesysteem voor opsporingsnetwerken). Hierin zijn meer dan 1550 reisdocumenten uit vrijwel alle landen ter wereld opgenomen. Van elk document zijn afbeeldingen en echtheidskenmerken weergegeven. De gemeente Eindhoven gebruikt het systeem al zo´n anderhalf jaar.

miljarden
De pilot komt voort uit contacten die reeds bestonden tussen gemeenten, politie en justitie. In het verleden kon het echter gebeuren dat de politie, na een melding van de gemeente, geen actie ondernam vanwege andere dringende zaken. Met het officieel instellen van deze pilot hopen de deelnemers de fraude met persoons- en identiteitsdocumenten terug te dringen. Dit soort fraude kost de Nederlandse samenleving jaarlijks miljarden guldens.