Gemeente Leiden

Vissen naar afval

Kijk op het Centrum de grachten op

Deze maand gaat de gemeente het vuil in de grachten grondig aanpakken. Twee 'visvletten' gaan zes dagen per week op zoek naar drijfvuil. Ook de reinigingscontrole zet een bootje in om het drijvende vuil aan te pakken.

MILIEU EN BEHEER - De reinigingscontrole zit gedurende de maand november in de boot. Dat om beter te controleren waar afval door de grachten drijft. Als het mogelijk is, willen ze ook de eigenaar van het vuil achterhalen. Dat kan door vuilniszakken te openen en op zoek te gaan naar een adres. De eigenaar kan een boete krijgen voor het dumpen van afval in de gracht.
Deze manier van werken is een test voor de reinigingscontrole. Als blijkt dat op die manier het controleren van 'drijfafval' in de grachten beter gaat, wordt het kleine bootje misschien net zo herkenbaar voor de Leidenaar als de bekende afvalscheppers. Omdat de twee zogeheten 'visvletten' van de gemeente de komende tijd zes dagen per week actief zullen zijn, heb je grote kans om een van de twee in actie te zien in de Leidse grachten. Zo moeten aan het eind van deze maand de grachten er een stuk opgeruimder uitzien.

Fietswrakken
Maar niet alleen de visvletten verwijderen vuil. Ook de veegploegen van de gemeente verwijderen vanaf de kant het afval uit het water. De veegploegen en visvletten werken nu 'intensiever' dan voorheen samen. Zo worden de hoeken die voor de 'afvalvissers' van de gemeente moeilijk te bereiken zijn, door de veegploegen aangepakt. De gemeente wil verder in de toekomst een van de visvletten met een grijpkraam uitrusten zodat ook fietswrakken en winkelwagentjes kunnen worden verwijderd. Zo moet uiteindelijk de 'Kijk op het Centrum' fraaier worden. Met mooie, glimmende grachten zonder zwerfvuil.

Tip voor woonbootbewoners
Veel drijfvuil komt terecht tussen woonboten en veroorzaakt daar overlast. Een goede oplossing is het aanbrengen van een balk in het water vanaf de woonboot naar de waterkant of tussen woonboten in. Zo kan het vuil niet tussen twee boten gaan drijven en is het drijfafval ook voor de visvletten van de gemeente veel beter te verwijderen.

November Vismaand
Sinds september wordt het Leidse centrum door de gemeente, politie en de Leidse Welzijnsorganisatie (LWO) extra onder handen genomen. Gezamenlijk zorgen zij voor meer toezicht en controle. Deze maand krijgt het vuil in de grachten de aandacht. De gemeente zet twee visvletten in en de reinigingscontrole patrouilleert op het water. Kijk op het Centrum maakt deel uit van de projectenreeks Kijk op de Wijk, in het kader van het Integraal Veiligheidsbeleid. Doel van deze projecten, die in 1997 van start gingen, is het verbeteren van de veiligheid, de kwaliteit en de leefbaarheid van de openbare ruimte in de stad.

Een 'visvlet' van de gemeente in actie in de gracht. Met een grote schep aan de voorkant van de boot wordt het vuil uit de grachten verwijderd. Foto: Wim van Noort.