Gemeente Gent

G e n t s c h e n k t 2 0 0 . 0 0 0 f r a n k v o o r A f g h a n i s t a n (09/11/2001)

In Afghanistan en de regio dreigt een humanitaire ramp. Het militaire conflict en de ergste droogte in de Afghaanse geschiedenis jagen honderdduizenden mensen op de vlucht. Bovendien staat de winter voor de deur. Nu reeds vallen er slachtoffers door honger en ziekte als gevolg van ondervoeding. Volgens de Verenigde Naties komen de overlevingskansen van meer dan 5 miljoen burgers (de meeste vrouwen en kinderen) in het gedrang.

De voorbije dagen lanceerde de internationale gemeenschap een oproep tot dringende hulpverlening. De media leverden spectaculair beeldmateriaal. Internationale solidariteitsacties kwamen prompt op gang. Het stadsbestuur maakt 200.000 frank (4.957,98 euro) noodhulp vrij voor Afghanistan.

Gent maakt het geld over aan het Belgisch Comité voor Unicef. Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties, werkt al gedurende ruime tijd in de Afghaanse regio. De nadruk ligt hierbij op vaccinatie en basisgezondheidszorg. Omwille van deze nieuwe crisis worden er hulpgoederen zoals kleding, dekens, geneesmiddelen, voeding en onderwijsbenodigdheden ter plaatse gebracht.

De humanitaire hulpverlening kadert in een ruimer Gents beleid inzake Noord-Zuidsamenwerking.

Informatie

Dienst Noord-Zuidsamenwerking, Vredeshuis, Sint-Margrietstraat 9, 9000 Gent, tel. (09)223 29 53, fax (09)225 73 79, e-mail noord.zuid@gent.be

Bevoegd

mevrouw Marina Hoornaert, schepen van Personeelsbeleid en Informatica.