Partij van de Arbeid

Den Haag, 9 november

Reactie PvdA op nieuwe CPB-cijfers voor budgettair en economisch beeld 2003-2006

De cijfers van het CPB voor de komende kabinetsperiode reflecteren de verslechterde economische situatie van dit en volgend jaar. Dat wordt nog versterkt door de economische effecten van de gebeurtenissen van 11 september in de Verenigde Staten. Bij de presentatie van het conceptprogramma van de PvdA op 1 september jl. was al aangegeven dat de ook toen al bestaande en sindsdien verslechterde economische onzekerheid tot aanpassing van de budgettaire randvoorwaarden zou kunnen leiden.

De PvdA zal de geactualiseerde bevindingen van het CPB betrekken bij de uitwerking van de plannen die in het conceptverkiezingsprogramma zijn opgenomen. De voorlopige indruk is dat de hoofddoelstellingen van het program in de periode t/m 2006 bereikbaar blijven: · verdere aflossing van de staatsschuld
· verdere investeringen in de kwaliteit van de publieke sector · beperkte lastenverlichting ter ondersteuning van werkgelegenheid en een evenwichtige inkomensontwikkeling,

Voorzover minder ruimte beschikbaar zou zijn dan eerder aangenomen zal temporisering van uitgaven en vermindering van de uitgaven voor lastenverlichting moeten worden overwogen. Na besluitvorming door het Congres zal hierover definitief worden besloten.

In de situatie die het CPB schetst zal het des te belangrijker zijn om de economie te versterken. Het beste middel daarvoor is en blijft om zoveel mogelijk mensen in staat te stellen op de arbeidsmarkt actief te worden en te blijven. Een baan is de beste garantie voor welvaart, voor een huishouden én voor de samenleving als geheel. Het ontwerpverkiezingsprogramma van de Partij van de Arbeid bevat daarvoor al een groot aantal voorstellen. Daarmee zal naar verwachting de economische groei en dus de budgettaire ruimte substantieel kunnen toenemen.