Ingezonden persbericht

De ministers Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Pronk van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu gaan de negatieve gezondheidseffecten die ontstaan door milieufactoren terugdringen. Vooral het lokale milieu- en gezondheidsbeleid wordt versterkt. Zo komt er meer aandacht voor medische milieukunde bij de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten. Beide ministeries willen beter inspelen op signalen uit de samenleving. Dit schrijven minister Borst en minister Pronk in de notitie "Gezondheid en milieu: opmaat voor een beleidsversterking" die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De versterking en integratie van gezondheid en milieu zal langs twee lijnen worden ingezet. Ten eerste door de versterking van het lokale milieu- en gezondheidsbeleid. Ook zal als onderdeel van het NMP4- beleidsprogramma 'Milieu en Gezondheid' een actieprogramma worden vastgesteld gericht op het eerder vaststellen van risico's, het verbeteren van de risicocommunicatie en het stimuleren van onderzoek.

Gelijk met de notitie verschijnt het TNO rapport: Milieu en Gezondheid 2001; overzicht van risico's, doelen en beleid. Dit rapport is in opdracht van beide ministeries opgesteld en geeft een overzicht van alle milieufactoren die gezondheidseffecten bij mensen kunnen veroorzaken. Verontreiniging van buitenlucht met ozon en fijn stof en verontreiniging van het binnenmilieu met onder andere radonstraling en geluidsoverlast zijn de belangrijkste veroorzakers van gezondheidsklachten. Twee tot vijf procent van klachten in Nederland is toe te schrijven aan milieufactoren. De notitie onderscheidt wat de gezondheidseffecten zijn van bepaalde milieufactoren. Hierbij gaat het om bekende milieuproblemen die goed kwantificeerbare gezondheidseffecten veroorzaken (zoals buitenlucht, binnenmilieu en geluid) en de minder bekende milieufactoren die weinig of onduidelijke gezondheidseffecten veroorzaken (bijvoorbeeld geuroverlast en elektromagnetische velden).

Ook de Gezondheidsraad vroeg al eerder aandacht voor milieu en gezondheid op lokaal niveau in zijn rapport: Ongerustheid over lokale milieufactoren. De Gezondheidsraad gaf aan hoe communicatie, risicobepaling en onderzoek aan de bestrijding hiervan kunnen dragen. Burgers ervaren vaak sterke verbanden tussen milieuproblemen en overlast, klachten en daadwerkelijke gezondheidsproblemen. Klachten komen vaak voort uit ongerustheid over mogelijke gezondheidsschade. Een goede risicocommunicatie is dan van belang.