DIERENBESCHERMING

Inspectiedienst dierenbescherming neemt paarden in beslag

Landelijk Inspectiedienst Dierenbescherming neemt verwaarloosde paarden in beslag

Hilversum, 9 november 2001 - Bij een boerderij in Megchelen (Gld.), heeft de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) vandaag zeven verwaarloosde paarden en een jonge hond in beslag genomen. De paarden liepen buiten in de modder en hadden geen droge ligplek tot hun beschikking. Bij enkele dieren waren de hoeven gedurende lange tijd niet bekapt. De hond is inmiddels overleden. Het vermoeden bestaat dat het diertje is bezweken aan parvo, een uiterst besmettelijke hondenziekte. Tegen de eigenaar van de boerderij annex hondenfokkerij en paardenhandel is proces-verbaal opgemaakt.

Over de boerderij zijn in het verleden talloze klachten binnengekomen bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. Ondanks diverse waarschuwingen en processen-verbaal bleef de bedrijfsvoering ronduit onverantwoord. Een voorbeeld hiervan is de vermoedelijke uitbraak van parvo. Als parvo inderdaad wordt vastgesteld, heeft het bedrijf gedurende enkele weken zieke honden verkocht. Op 1 oktober werd al parvo op het bedrijf geconstateerd.

Vandaag dient bij de Raad van State ook een zaak tegen de verdachte. De provincie Gelderland heeft hem een vergunning voor het handelen in honden verleend terwijl deze door de gemeente was geweigerd. De LID heeft de gemeente negatief geadviseerd omdat de eigenaar geen vakbekwaamheidsdiploma bezit. Ook is de huisvesting van de honden niet in orde. Tegen het verlenen van de vergunning door de provincie is de Dierenbescherming in beroep gegaan bij de Raad van State.