Ingezonden persbericht

Nieuwsbank -> Redactie -> Marloes Halkes
Email: persbericht@nieuwsbank.nl

BIOLOGISCH NIEUWS NOVEMBER 2001

INHOUDSOPGAVE


* Biologische Opmars in Spanje

* Nederlandse Biologische Koeien


* Nieuw op http://www.biologisch.nl

* Bron: Knipselkrant Biologische Landbouw Oktober 2001
BIOLOGISCHE OPMARS IN SPANJE

Het Autonome Gewest Andalusie heeft sinds kort de eerste bio-werkgeversorganisatie opgericht. Zij bestaat uit 25 boeren die samen 124 biologische producten produceren en verhandelen. Dit alles is een teken van biologische groei.

Er is een rapport beschikbaar: De Biologische Landbouw In Spanje. Dit is begin 2001 verschenen en gebaseerd op cijfers van 1999. Het bevat 28 p. , 8 tabellen, 6 grafieken en 4 figuren. Meer info op http://www.bioriginal.info

NEDERLANDSE BIOLOGISCHE KOEIEN

De Utrechtse boer Karel Rietveld heeft drie jaar geleden zijn gangbare veehouderij omgezet in een biologische bedrijfsvoering. Hij heeft nu 35 koeien en een omzet van f 200.000 per jaar.

Karel staat nog volledig achter de omschakeling en heeft plezier in de natuurlijke bedrijfsvoering. Het vergt wel een behoorlijke aanpassing in het denken. Vooral de dierverzorging is meer preventief. Bij de gangbare bedrijfsvoering is inzet van medicijnen gemakkelijker.

Ook het gebruik van kunstmest is niet toegestaan. De oplossing wordt onder andere gevonden door graszaad te mengen met rood- en witbloeiende klaver. Naast een mooi kleurenpalet heeft klaver de eigenschap om stikstof uit de lucht vast te leggen in de bodem. De voedingswaarde neemt dan toe en het gras kan gaan groeien.

Het natuurlijke beheer van weilanden komt verder tot uiting door de manier waarop met onkruid wordt omgegaan. Er wordt voor gekozen om de bodem zo gezond mogelijk te maken voor gras. Hierdoor zal het onkruid zich minder thuis voelen.

NIEUW OP WWW.BIOLOGISCH.NL


* Bio Beeld Archief --> grafiek --> Spaans Areaal Bio 1991-1999
* Bio Beeld Archief --> cartoon --> Waarom Bio Bloembollen
* Bio Beeld Archief --> cartoon --> De Kruidenier en Bio-promotie
Hidde Oenema

Publiciteitscentrum Biologische Landbouw
Postbus 656, 6700 AR, Wageningen
tel. 0317-415.515

Email info@biologisch.nl ; Internet http://www.biologisch.nl