Vlaamse overheid

VLAREG: Akkoord principiele deelname aan DAT-plus

Brussel - De Vlaamse Regering heeft, op basis van inleidingen van de ministers Landuyt en Van Mechelen, de mogelijkheid besproken om te participeren in een nieuwe luchtvaartmaatschappij.

De Vlaamse Regering heeft zich geschaard achter de voorstellen van de werkgelegenheidsminister m.b.t. de sociale begeleiding van de werknemers. De Vlaamse regering beklemtoont dat deze maatregelen niet alleen voor het Sabena-personeel van toepassing zijn, maar ook voor andere Vlaamse werknemers in gelijkaardige omstandigheden.

Wat de eventuele participatie van Vlaanderen aan het DAT- project betreft, zal de minister Van Mechelen, belast met het economische overheidsinitiatief, de PMV de opdracht geven de verdere mogelijkheden te onderzoeken om een bijdrage te leveren aan deze doorstartoperatie van een kleiner Sabena.

Tevens herinnert de Vlaamse regering aan de tussenkomst van de Minister-president in het debat in het Vlaams Parlement waarin hij stelde: "zo'n beslissing zou het alleszins mogelijk maken een duizendtal banen van Sabena-werknemers te redden. De Vlaamse inspanning betekent echter geenszins dat de Vlaamse overheid de ambitie heeft zich op te stellen als luchtvaartexploitant. De inspanning van de gewesten in DAT-plus moet veeleer worden beschouwd als een instrument om het vertrouwen te wekken bij nieuwe private investeerders en de doorstart van een kleiner Sabena mogelijk te maken. Vlaanderen zal zeker niet permanent in deze nieuweluchtvaartmaatschappij aanwezig blijven."

De principieel positieve ingesteldheid van de Vlaamse regering in dit dossier is alleszins onderworpen aan volgende voorwaarden:


- alle deelnemende partijen dienen hun kapitaalsinbreng officieel goed te keuren, en niet louter alleen 'onder voorbehoud van goedkeuring';


- de juridische structuur voor de overname van DAT en de juridische situatie van DAT moet de Vlaamse overheid voldoening geven;


- de informatie over de nieuwe maatschappijen moet helder zijn en voldoende garantie bieden op een minimaal rendement;


- de informatie over management en personeel moet helder zijn en voldoende garantie bieden voor een deskundig beleid;


- het Sabena co^rdinatiecentrum (SIC) moet daadwerkelijk haar middelen inbrengen in DAT-plus;


- de federale overheid moet een sluitende verklaring geven waarom de federale investeringsmaatschappijen niet participeren;


- de constructie moet goedgekeurd worden door de Europese Commissie;

- de Vlaamse kapitaalsinbreng is eenmalig en tijdelijk.
ots original text: Vlaamse regering
Beschikbaar op internet: http://www.newsaktuell.be