Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht Ministerraad
9 november 2001

ZORG OP MAAT WORDT EENVOUDIGER

Op voorstel van staatssecretaris Vliegenthart van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het kabinet besloten om de regeling rond het persoonsgebonden budget (PGB) voor ouderenzorg en gehandicapten sterk te vereenvoudigen. De vijf bestaande PGB-regelingen worden vervangen door één PGB-regeling. De huidige regeling ­ waarbij het budget verstrekt wordt in de vorm van trekkingsrechten met een centrale administratieverplichting en die door veel cliënten als te omslachtig en bureaucratisch wordt beschouwd - komt daarmee te vervallen. In plaats daarvan worden budgethouders zelf verantwoordelijk en krijgen het geld op een rekening overgemaakt. Hiermee is een volgende stap gezet in de vernieuwing van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Het kabinet heeft een afweging gemaakt tussen rechtstreeks overmaken van geld (budget- variant) en het uitgeven van bonnen om zorg te kunnen kopen (voucher-variant). De budgetvariant bleek het meest klantvriendelijk. De budgethouders mogen het geld alleen besteden aan AWBZ-verzekerde zorg. Het budget zal in de vorm van een voorschot overgemaakt worden op de bankrekening van cliënten. Die kunnen daarmee zelf hun hulpverleners uitbetalen. De cliënten moeten als budgethouders periodiek verantwoording afleggen over de besteding van het geld. De cliënten moeten daartoe aantoonbare contracten sluiten met zorgverleners en ze moeten een financiële administratie bijhouden die door het zorgkantoor wordt gecontroleerd.
De nieuwe regeling kan ingaan op 1 januari 2003 of zoveel eerder als mogelijk. De invoering loopt zo gelijk op met de invoering van functionele aanspraken in de AWBZ. De bestaande producten in de AWBZ-zorg worden dan `flexibel' omschreven, los van de bestaande zorgaanbieders. Verpleeghuizen, verzorgingshuizen, thuiszorginstellingen en gehandicapteninstellingen kunnen dan een breed pakket aan zorg gaan bieden, waardoor cliënten meer keuzes krijgen.

RVD, 09.11.01