| De Vredessite / Nieuws 2001 |

Vrijdag 9 november 2001:

HVP 20 jaar

Receptie, muziek en debat

Het Haags Vredes Platform is in 1981 door een aantal vredesorganisaties en politieke partijen opgericht voor de ondersteuning van de demonstratie tegen kruisraketten op 21 november in Amsterdam. Daarna volgde in 1983 de demonstratie in Den Haag met meer dan 500.000 deelnemers. Tijdens het volkspetitionnement waren vele activisten in wijkplatforms in de weer om handtekeningen op te halen.
Na het voorwaardelijke plaatsingsbesluit ging het HVP in afgeslankte vorm door. Belangrijke actiepunten waren en zijn onder andere: Woensdrecht (Boykot Bunkerbouw), Anti-Interventie (Golf), Kernproeven, Kernwapens in Nederland, medicijnen voor Joegoslavi, Star Wars, Paasmarsen voor Ontwapening en wapenbeurzen in Den Haag.
Het HVP is in de loop van de tijd van een samenwerkingsverband van organisaties veranderd in een samenwerkingsverband van personen. Toch is de platformfunctie nog steeds aanwezig; vaak ondersteunt het HVP acties van anderen en dient als basis voor de organisatie van acties in Den Haag.
De maandelijkse vergaderingen dienen de informatie-uitwisseling tussen de deelnemers. Het HVP organiseert regelmatig discussieavonden over onderwerpen die met vrede samenhangen. Onder de titel "20 jaar HVP, 20 jaar vredesstrijd - van kruisraket tot star wars" willen we stil staan bij ons twintigjarig bestaan en vooruitkijken naar de acties tegen de ruimtewapenplannen van Bush. Het programma begint om 16 uur met een receptie, daarna volgt om 19 uur het strijdkoor "Jan en Alleman" en om 20 uur een debat over ruimtewapens. Het geheel vindt plaats in wijk- en dienstencentrum "De Kronkel", Westeinde 425, Den Haag. In de volgende 't Kan Anders volgt een gedetailleerd programma, dat ook op www.ddh.nl/org/hvp te vinden is.
Jan Taat

_____
menu | dDH