AutoRai

9-11-2001

Mazda Premacy vernieuwd

Mazda heeft haar midi-MPV, de Premacy, op veel punten gewijzigd. Het nieuwe model is vanaf november leverbaar.

De belangrijkste visuele wijzigingen bestaan uit het aangepaste front, de vernieuwde achterlichtunits en de kwalitatief verbeterde materialen in het interieur. Ook op het motorengebied zijn verbeteringen toegepast. Naast een 1.8 liter benzine krachtbron (100 pk/74 kW) kan de nieuwe Mazda Premacy nu ook uitgerust worden met een 130 pk / 96 kW sterke 2.0 liter motor die afkomstig is uit de Mazda 323 en een 2.0 liter direct ingespoten turbodiesel (DiTD), die goed is voor 100 pk / 74 kW. In alle benzine-uitvoeringen is nu ook standaard een boordcomputer aanwezig.

Het maximale aanhangwagengewicht en de maximale kogeldruk zijn voor alle versies verhoogd. De benzine-uitvoeringen kunnen nu 1.300 kilo trekken en de DiTD-versies 1.400 kilo. Alle uitvoeringen hebben een maximale kogeldruk van 75 kilo. De wielbasis is 2,67 meter. De nieuwe Premacy is 4,34 meter lang, de breedte is 1,70 meter en de hoogte 1.60 meter. Er is sprake van vijf separate stoelen. Er kan een keuze worden gemaakt uit tien kleuren.

Om de torsiestijfheid te verhogen zijn extra verstevigingen aangebracht aan de achterzijde en in de B-stijlen. Ook de wielophanging werd gewijzigd waardoor minder vibraties voelbaar zijn. Het geluidsniveau werd verlaagd door gebruik-making van dikker glas en extra isolatiemateriaal. Bij de 2.0 liter benzinemotor is een extra afdekplaat op de motor gemonteerd. Deze nieuwe Mazda aanwinst, die vanaf de maand november in de Nederlandse showrooms staat, is verkrijgbaar in vijf uitvoeringsvarianten t.w.: Base, Comfort, Exclusive, Touring en Active.

Premacy Base: vanaf 41.458,- / 18.995,-

Het instapmodel van de nieuwe Premacy-serie is de Base-versie die alleen verkrijgbaar is met een 1.8 liter krachtbron van 100 pk / 74 kW. Standaard is deze versie uitgevoerd met o.a. twee airbags, ABS, gordelspanners vóór, een in hoogte verstelbaar stuurwiel, een Isofix-bevestiging, beker- en flessenhouders, elektrische ramen vóór en centrale deurvergrendeling. De in kleur gespoten buitenspiegels zijn elektrisch verstelbaar en voorzien van een dode hoek gedeelte. De passagiersstoel is tot tafel opklapbaar. Dat de Premacy met recht een midi-MPV genoemd mag worden, blijkt uit het feit dat de drie achterstoelen opklapbaar, verwijderbaar en verplaatsbaar zijn. De stoelen zijn voorzien van een stoffen bekleding.

Ook is er sprake van radiovoorbereiding inclusief speakers en antenne. De benzineversies zijn voorzien van een boordcomputer, die de gemiddelde snelheid, het gemiddeld verbruik, de resterende kilometers en de buitentemperatuur aangeeft.

Premacy Comfort: vanaf 45.165,- / 20.495,-

De Comfort-versie is leverbaar met een1.8 liter krachtbron van 100 pk / 74 kW of met een 2.0 liter DiTD motor van 100 pk / 74 kW. Ten opzichte van de Base-uitvoering zijn de extra standaardvoorzieningen o.a. roofrails, traction control, zij-airbags en een handmatig bediende airconditioning

Premacy Exclusive: vanaf 46.267,- / 20.995,-

Kopers van een Premacy Exclusive kunnen kiezen uit drie motorvarianten t.w.: een 1.8 liter benzinemotor (100 pk / 74 kW), een 2.0 liter benzinemotor (130 pk / 96 kW) of een 2.0 liter DiTD ( 100 pk / 74 kW). Deze versie is herkenbaar aan in de voor-bumper geïntegreerde mistlampen, een bestuurdersstoel met armsteun, een opberglade onder de passagiersstoel, een Aldehyde luchtfilter, velours bekleding en een afdekzeil voor de bagageruimte. Andere extras zijn de afstandbediening van de centrale deurvergrendeling, elektrisch bedienbare ramen achter en verwarmbare buitenspiegels. Handig voor de achterpassagiers zijn de opklapbare vliegtuigtafeltjes die aan de voorstoelen zijn gemonteerd. Een automatische viertraps transmissie is als optie verkrijgbaar op de Exclusive 2.0i-uitvoering voor 3.305,- / 1.500,-.

Premacy Touring: vanaf 51.776,- / 23.495,-

De Touring-uitvoering is voorzien van een 2.0 liter benzine krachtbron die goed is voor 130 pk / 96 kW. Naast alle andere standaard voorzieningen, die in de Base-, Comfort- en Exclusive-versies ingebouwd zijn, heeft deze variant 15 inch lichtmetalen velgen, een modulair audio-systeem en een lederen stuurwiel. Desgewenst kan de Touring-versie af fabriek met een geïntegreerd navigatiesysteem uitgerust worden. Deze optie is, in combinatie met een cassette/cd-speler, verkrijgbaar voor een meerprijs van 4.407,- / 2.000,-

Premacy Active: vanaf 49.572,- / 22.495,-

Alhoewel de Active-versie leverbaar is met drie motorvarianten, de 1.8 liter benzine-, de 2.0 liter benzine- en de 2.0 liter DiTD-motor, is het topmodel van de Premacy-serie de 2.0 liter Active-versie. Deze uitvoering, met een vermogen van 130 pk / 96 kW, is te herkennen aan 16 inch lichtmetalen velgen, donker getinte zijramen achter, en een spoilerset die bestaat uit een voorspoiler, side skirts, een achterspoiler en een dakspoiler. Verder is deze versie voorzien van Dynamic Stability Control (DSC).

Het interieur van alle Active-versies heeft een zeer sportieve uitstraling en is uitgevoerd met zwarte velours bekleding, witte wijzerplaten in het dashboard en aluminium afwerking van het middenconsole en de deurpanelen. De automatische airconditioning wordt bediend via tiptoetsen en heeft een digitaal display. Alle Active-versies zijn uiterlijk herkeenbaar aan de standaard gemonteerde lichtmetalenvelgen en in carrosseriekleur gespoten stootstrips. Ook het modulair audio-systeem ontbreekt in de Active-uitvoeringen niet. Net als bij de Touring-uitvoeringen kan ook in deze variant af fabriek het geïntegreerde navigatiesysteem besteld worden. Deze optie is verkrijgbaar voor een meerprijs van 4.407,- / 2.000,-.