TuinbouwNet

PT-begroting bloemisterij stijgt in 2002 naar ruim 91 miljoen

De uitgaven van het Productschap Tuinbouw (PT) voor de bloemisterijsector zijn voor 2002 begroot op ruim 91 miljoen gulden (41,5 miljoen euro). Dit jaar bedragen de uitgaven voor deze sector zo'n 87 miljoen. De inkomsten voor de bloemisterijsector heeft het PT voor 2002 geraamd op een kleine 90 miljoen gulden (40,7 miljoen euro). Dat blijkt uit de begroting, die deze week aan de orde kwam tijdens de vergadering van de sectorcommissie bloemkwekerijproducten.

In totaal staat ruim 54 miljoen gulden (24,6 miljoen euro) in 2002 op de rol voor promotie en marketing van bloemisterijgewassen. Bloemenbureau Holland ontvangt hiervan 47 miljoen. Een kleine vier miljoen gulden is opzij gezet voor marktonderzoek. In dit jaar zijn de PT-uitgaven voor promotie en marketing in de bloemisterijsector uitgekomen op bijna 53 miljoen.
Voor technisch onderzoek gingen de commissieleden akkoord met een budget van 17 miljoen gulden (7,7 miljoen euro) voor 2002. Hiermee viel de begroting voor dit onderdeel vier procent groter uit vergeleken met dit jaar.
Voor kwaliteits- en milieuzaken voor de bloemisterijsector wordt in totaal ruim vijf miljoen gulden uitgetrokken voor 2002.

Seizoensarbeid
De sectorcommissieleden stonden positief tegen een project van LTO-Nederland om de personeelsvoorziening voor seizoensarbeid in de tuinbouw te structureren. Ook de handel en veilingen zullen meedoen in dit plan. De overgrote meerderheid van de commissie bloemisterij ging akkoord met een financiële bijdrage van 100.000 gulden voor het project van LTO. Eerder steunde de sectorcommissie groenten en fruit van het PT het plan al met 150.000 gulden.

Efforrt
Ondanks dat op dit moment het transport per trein naar Milaan hapert gaat de organisatie Efforrt verder. Nieuwe plannen staan op het programma, waaronder treinverbindingen met München en Basel en tussen Rotterdam en Barcelona. De sectorcommissie bloemisterij heeft 100.000 gulden toegezegd voor deze initiatieven, mits de andere partijen eveneens meedoen. Ook de sectorcommissie groenten en fruit heeft zich garant gesteld voor 100.000 gulden.

Impulsteam
De Vereniging van Bloemist Winkeliers (VBW) wil het niveau en innovatief denken van de bloemisten in Nederland opkrikken. Bloemen en planten moeten aansluiten bij de smaakontwikkeling van de moderne consument. Al enkelen jaren wordt het zogenoemde impulsteam ingezet om het niveau op een hoger plan te brengen. Dit is een groep vooraanstaande, innovatieve bloemisten die kans zien met nieuwe ideeën en technieken steeds weer iets bijzonders te brengen. Hiervan profiteren bloemisten, groothandel en onderwijsinstellingen. Het impulsteam werkt nauw samen met Bloemenbureau Holland. De sectorcommissie trok 322.300 gulden uit voor het team voor het jaar 2002.

Andere besluiten
De commissie gaf verder haar fiat aan een financiële ondersteuning van FlorEcom. Dit is een elektronisch ordersysteem, waarin de twee grote bloemenveilingen en de VGB participeren. De ondersteuning bedraagt 600.000 gulden per jaar.
Een voldoende breed gewasbeschermingsmiddelenpakket voor de glastuinbouw blijft noodzakelijk. Daarom is twee jaar geleden door LTO-Groeiservice een project gestart om hierin te kunnen voorzien. Tot nu toe zijn nog niet alle doelen bereikt. Het project is verlengd en de sectorcommissie bloemisterij heeft 90.000 gulden per jaar toegezegd voor 2002 en 2003. Ook de glasgroentesector draagt financieel bij. De sectorcommissies groenten en fruit en bloemisterij staken ook geld in een onderzoek om te kijken of het haalbaar is om glastuinbouwbedrijven te plaatsen op bedrijventerreinen. Het gaat hierbij voor beide sectoren in totaal om bijna 5.800 gulden. De Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde (KMPT) ontvangt jaarlijks een bijdrage van het productschap voor haar activiteiten. Voor 2002 is door de bloemisterijsector bijna 100.000 gulden toegezegd.