Kamer van Koophandel

Euro stimuleert export familiebedrijven

Een derde van de familiebedrijven in Nederland verwacht dat zij gaat exporteren door de komst van de euro. Van de familiebedrijven die al exporteren verwacht ruim veertig procent een verdere internationalisering van hun bedrijf. Dit zijn de conclusies uit een gezamenlijk onderzoek van de Universiteit Nijenrode en BDO Accountants & Adviseurs.

De snelle besluitvorming en het langetermijn denken dat zo kenmerkend is voor vele familiebedrijven bevorderen het over de grens kijken sterk. Maar internationalisering is niet alleen gebaseerd op rationele motieven. Veel familiebedrijven schrikken terug voor internationalisatie, omdat zij weigeren (een gedeelte van) hun aandelen af te staan bij eventuele samenwerking. Ook wordt bijvoorbeeld gekeken of exporteren zinvolle nieuwe werkgelegenheid oplevert voor familieleden.

Ook de grote voorkeur van familiebedrijven om in het buitenland andere familiebedrijven als partner te zoeken is opmerkelijk. Voor de familiebedrijven die nog niet exporteren, is deze mogelijke samenwerking met buitenlandse familiebedrijven zelfs de belangrijkste stimulans om te internationaliseren.