Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport, nummer 8 is uit

09/11/2001

Lochem, 9 november 2001
Deze uitgave staat voor een deel in het teken van de belangrijkste beurs voor menners, Paard & Koets in de Brabanthallen te 's Hertogenbosch van 16 t/m 18 november. Op vier pagina's zijn alle nieuwtjes van de beurs, een lijst van standhouders en een compleet programma opgenomen. Toppers zijn natuurlijk het optreden van Tjeerd Velstra (menclinic met dressuurwinnaars op vrijdagavond), showoptreden van IJsbrand Chardon op zaterdagavond en een vierspanpony-demonstratie (Fell pony's) van Ton Monhemius (zaterdag 14h00)

Auguste Dubey kun je met recht een van de nestors van de mensport noemen. In augustus van dit jaar overleed hij tijdens het WK Tweespannen in Riesenbeck. Dubey heeft zich een leven lang bezig gehouden met paarden. Hij verdiepte zich in het wezen van het paard, het karakter en de juiste omgang met het dier.
Jan Maiburg herlas nog eens het boek dat Dubey enkele jaren geleden schreef en Marie de Ronde maakte korte interviews met twee ex-pupillen van de meester; Félix Brasseur en Harry de Ruyter.

Bij elk stamboek vind je ze zelf; de promotors van het ras, die door hun enthousiasme en wijze van presenteren en omgaan met hun dieren andere paardenliefhebbers zo aansteken. Frank en Emmy Ruppert uit het plaatsje Basse in de kop van Overijssel hebben de Fell pony's jaren geleden ontdekt en zijn sind sdien niet meer weg te denken uit het on-geveer 300 pony's tellende Nederlandse stamboek. Madeleine Calkoen ging een kij-kje nemen en was ook nog getuige van een bijeenkomst van eigenaren met hun aanspanningen. Dit fraaie Engelse ras, ver familielid van de Frie-s, is ook in actie te zien tijdens het sho-wprogramma van Paard & Koe-ts.

Wat verbindt de Koninklijke Stallen met de wedstrijdmensport? Heel eenvoudig: Edwin van der Graaf. Overdag werkt Edwin in vast dienstverband bij de koninklijke wergever en in zijn vrije tijd 's avonds en in het weekend is hij een fanatiek menner die aansluiting zoekt bij de vierspantop. Ineke Westers maakte een interview en ontdekte een sporter die ondanks- de beperkte middelen waarover hij beschikt, de lat voor zichzelf hoog pla-atst. Hij is er nog niet, maar wie hem in de wedstrijden volgt ziet het niveau elk jaar stijgen.

Acht organisaties van grote internationale indoor spring- en dressuurwedstrijden zetten dit jaar en volgend jaar hun deuren open voor de indoormensport. Na Stuttgart en Stockholm is het in december de beurt aan Jumping Amsterdam om de toppers uit de vierspanwereld in huis te halen. Eindelijk is er nu ook voor de mensport een flinke (geld)prijzenpot beschikbaar mede dankzij een nie-uwe sponsor, Maarsen Groep Utiliteitsbouw (ontwikkeling, bouw en belegging) uit Amstelveen. Als onderdeel van deze FEI World Cup Vierspannen komen in Amsterdam aan de start IJsbrand Cha-rdon, Harry de Ruyter, Chester Weber (US-A), Werner Ulrich (Dui-tsland) Gert Schrijvers (België). Marie de Ronde geeft een overzicht van de wedstrijden en legt uit hoe de competitie in elkaar steekt. Jumping Amsterdam wordt gehouden van 13 t/m 16 december 2001 en het mengedeelte vindt plaa-ts op donderdagavond en vrijdagavond. Plaatsen zijn te reserveren via (020) 462 2711 of www.jumping-amsterdam.nl

Het interview dat Madeleine Calkoen maakte met Jannet van Wijk over training en conditie van menner en paard heeft veel losgemaakt onder de lezers. Om alle vragen te kunnen beantwoorden is gekozen voor twee extra afleveringen (vervolg op een interview 1 en 2) waarin Jannet en Madeleine opnieuw rond de tafel gingen. In deze MenSport deel 1, waarin onder andere de vraag: Hoe kan ik mijn paard tot betere prestaties brengen, aan bod komt.