FNV BOUW

Polynorm schendt afspraken en zet 300 werknemers op straat

Polynorm heeft besloten Bruijnzeel deurenfabriek in Zaandam te sluiten. Dat betekent het ontslag voor 256 werknemers. Bovendien komen nog eens 40 werknemers van Polynorm kozijnenfabriek in Bunschoten op straat te staan. De bonden zijn hevig verontwaardigd over deze gang van zaken. Zij verwijten de directie van Polynorm vals spel te spelen, omdat de eerder gemaakte afspraak om de bouwdivisie op een sociaal verantwoorde manier te reorganiseren wordt geschonden. Nooit is een signaal afgegeven dat de reorganisatie zou uitdraaien op het opheffen van de fabriek in Zaandam. Integendeel, de directie heeft nog onlangs publiekelijk aangegeven dat bij de reorganisatie .nog geen tientallen medewerkers. betrokken zouden zijn. In plaats van die .tientallen. gaat het nu om honderden arbeidsplaatsen.

Al jaren is duidelijk dat een reorganisatie van de bouwdivisie van Polynorm noodzakelijk is om de bedrijven weer economisch gezond te maken. Met de vakbonden was in een .sociaal memorandum. afgesproken dat die reorganisatie op een sociaal verantwoorde manier zou plaatsvinden. En nog geen jaar geleden is mede op aandrang van de bonden de verkoop van de bouwdivisie aan Doorwin niet doorgegaan, omdat daarbij honderd arbeidsplaatsen verloren zouden gaan.

Eerst reorganiseren en dan eventueel verkopen. Dat was het devies waarover bonden en directie het eens werden. Het is schrijnend nu te moeten constateren dat de directie het afgesproken memorandum aan zijn laars lapt. De reorganisatie was bedoeld om de fabriek in Zaandam zonder gedwongen ontslagen weer gezond te maken, maar krijgt nu als uitkomst dat het bedrijf wordt opgedoekt en honderden werknemers worden ontslagen. De onderhandelingen over een vroegpensioenregeling waren nog volop gaande. In het sociaal memorandum was overeengekomen dat die regeling benut zou worden voor werknemers voor wie na de reorganisatie geen plaats meer zou zijn.

Met de op handen zijnde verkoop van Polynorm aan Voestalpine wil het bedrijf kennelijk schoon schip maken en zo snel mogelijk van zijn bouwdivisie af. Voestalpine is immers slechts geĂŻnteresseerd in de Polynormbedrijven die producten voor de auto-industrie leveren en wil niet met de kwakkelende bouwdivisie worden opgescheept. En dat terwijl de verkoop juist middelen zou verschaffen om de reorganisatie van de bouwdivisie op een goede manier af te ronden. Die kans laat de directie onbenut, waarmee ze honderden werknemers tot speelbal maakt van zijn zwalkende beleid. Nog maar een paar jaar geleden werd de deurenfabriek om strategische redenen aangekocht, kort daarna werd hij in de etalage gezet, vervolgens werd tot een reorganisatie besloten en nu wil Polynorm er helemaal vanaf. Honderden werknemers, soms met meer dan veertig dienstjaren, zijn nu het slachtoffer van dit a-sociale beleid.

De bonden voelen zich door de laatste ontwikkelingen overvallen en zijn van oordeel dat Polynorm zich overgeeft aan paniekvoetbal, waarvan nu driehonderd gezinnen de dupe dreigen te worden. De bonden houden vast aan de eerder gemaakte afspraak om de divisie op een sociaal verantwoorde manier te reorganiseren en zullen zich sterk maken voor de totstandkoming van een sociaal plan. Uitgangspunt daarbij is dat de werknemers niet zonder werk komen te zitten en van .werk naar werk. worden geholpen. De betrokken vakbonden zijn FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV, FNV Bondgenoten, CNV Bedrijvenbond, De Unie en GMV.

Voor de redactie,