Politiebericht Flevoland: gehele regio 9-11-2001 Dagelijkse persberichten
Stafdienst Communicatie, Saskia van Bruinessen, 06-53224343

Excuses aan de pers voor de vertraging vanmorgen.

Bedreiging
LELYSTAD Bij de politie is gisteren aangifte gedaan. Het gaat om een 16-jarige meisje uit Lelystad. Zij fietste volgens haar verklaring woensdagmiddag rond vier uur nabij de Gorsbrug. Een onbekende man duwde haar van haar fiets en bedreigde haar met een mes. Toen een vrouw met een hond aan kwam lopen, is hij gevlucht. De politie komt graag in contact met deze vrouw of andere getuigen van dit voorval. Zij kunnen langskomen op het politiebureau te Lelystad of bellen met 0900-8844.

Controles Vreemdelingenwet
DISTRICT NOORD De politie houdt regelmatig samen met de arbeidsinspectie (AI) controles op de Wet Arbeid Vreemdelingen waarin voorwaarden staan waaronder vreemdelingen in Nederland kunnen werken. Zo zijn er vreemdelingen die tewerkstellingsvergunning moeten hebben. Op donderdagochtend voerde de politie samen met de AI een controle uit bij een bedrijf aan de Ambachtsweg te Urk. Daar werd een vreemdeling aangetroffen (meer gegevens nog niet bekend). De AI heeft een onderzoek ingesteld. Tegen de werkgever wordt proces-verbaal opgemaakt. Verder trof de politie bij een bedrijf op de Westgat op Urk twee vreemdelingen (22 jaar uit Tinja en 29-jaar uit Huch Hot) aan. Deze zijn in het kader van de Vreemdelingen wet aangehouden. Ook tegen de deze eigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt. Verder werd begin november een dergelijke controle uitgevoerd in Swifterbant. De politie en AI ontdekten een 24-jarige man uit China die zonder geldige verblijfsvergunning aan het werk was in een horecabedrijf aan de Zuidsingel. De vreemdeling is aangehouden. Tegen de bedrijfseigenaar wordt proces-verbaal opgemaakt. Het gaat om economisch delicten waar boetes van een paar duizend gulden opstaan.

Zonder helm
ALMERE Een helm is voor bromfietsers verplicht. Bij een eventuele aanrijding, kan deze verplichte helm ernstig hoofdletsel voorkomen. Daarom controleert de politie regelmatig of bromfietsers hun helm op hebben. Zo ook donderdagavond op de Bostonweg. Twee jongeren op één scooter kregen een boete. Verder zag de politie op dezelfde avond een bromfietser zonder licht en helm over de Stadhuisbaan rijden. Toen de agent hem verzocht te stoppen, ging hij er vandoor. Hij reed in de richting van het Stadhuisplein om vervolgens gevaarlijk langs winkelend publiek te rijden, vervolgens over de stoep om uiteindelijk de Regiseurstraat binnen te rijden. De agent trof daar de verlaten bromfiets aan. Uiteindelijk werd de jongen op het dak van de parkeergarage aangetroffen. De 17-jarige uit Almere is aangehouden en voor nader verhoor overgebracht naar het politiebureau. Ook zijn scooter is meegenomen naar het bureau.Hij is heengezonden. Zijn ouders zijn in kennis gesteld.

Rook
ALMERE De politie kreeg donderdagavond een melding van rook bij een winkel op de Stationstraat. Ter plaatse stelde de brandweer een onderzoek in. Vermoedelijk was de rook afkomstig van onder het plafond. Er was geen sprake van brand.

Bedreiging
ALMERE De politie kreeg een melding van een bedreiging op het centraal station. Ter plaatse verklaarde een 45-jarige conducteur uit Lelystad bedreigd te zijn met een glazen flesje toen hij de man zonder geldig plaatsbewijs op het station had willen aangehouden. Hij had de man al eerder in de trein aangesproken, maar die kon geen geldig plaatsbewijs, legitimatie tonen en kon niet betalen. De 30-jarige man uit Amsterdam is door de politie aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor is hij heengezonden. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Gewond
NAGELE Een 19-jarige bestuurder uit Staphorst van een kraan raakte donderdagochtend gewond (letsel onbekend). Volgens een getuige reed hij over de Domineesweg en wilde onder het viadukt van de A6 doorrijden. Gezien de hoogte van de kraan (met verkengde giek en korf), lukt dit niet en raakte de kraan de brug. Hij is per GGD-ambulance overgebracht naar het Sophiaziekenhuis te Zwolle.

DRONTEN Donderdagmiddag vond een aanrijding plaats op De Noord. Daarbij raakte een 21-jarige bestuurster uit Kampen gewond (letsel onbekend). Een 45-jarige automobilist uit Dronten reed over de parallelweg aan De Noord in de richting van De Morinel. Bij de kruising kwam hij in botsing met de auto van de 21-jarige. Zij kwam vanaf het Gangbord en reed in de richting van de Fazantendreef. Beiden voertuigen zijn afgesleept. (meer gegevens niet beschikbaar)

BIDDINGHUIZEN Een 39-jarige automobiliste raakte bij een aanrijding donderdagochtend gewond. Een 60-jarige automobilist uit Biddinghuizen reed over de Parksingel. Ter hoogte van de kruising kwam hij in botsing met de auto van de 39-jarige vrouw uit Biddinghuizen die van de Gerstehof kwam. De 39-jarige is met knieklachten naar de huisarts gegaan. Beide voertuigen zijn door een bergingsbedrijf afgesleept.