Nieuws
Nederlandse Primeur Vinos de Jerez con Vejez
Nederlandse primeur van Vinos de Jerez con Vejez Calificada bij
restaurant
Vossius
Op maandag 12 november jl. vond bij restaurant Vossius in Amsterdam
een
presentatie plaats van Vinos de Jerez con Vejez Calificada, bijzondere
sherrywijnen met een rijping van meer dan 20 of 30 jaar. De
presentatie werd
georganiseerd door The Wine & Food Association Proefschrift, in
samenwerking met het Sherry Instituut van Spanje/ICEX, de Consejo
Regulador
de las Denominaciones de Origen Jerez, Manzanilla y Vinagre de Jerez
en de
Asociación de Criadores Exportadores de Sherry.
Zoals verwacht was de belangstelling voor deze Nederlandse primeur
groot.
Naast een aantal prominente gasten, onder wie de Spaanse Ambassadeur,
Z.E.
Carlos de Benavides, César Saldaña, Algemeen Directeur van de Consejo
Regulador de las Denominaciones de Origen Jerez, Manzanilla y Vinagre
de
Jerez en José Luis Breton, Directeur van de Sherryexporteursgroep
ACES, werd
de proeverij annex lunch bijgewoond door tal van vooraanstaande chefs
en
sommeliers aangesloten bij de Patrons Cuisiniers (o.m. Cees Helder en
Constant Fonk), de Alliance Gastronomique Néerlandaise, de Jeunes
Restaurateurs en Relais du Centre en verschillende journalisten en
prominenten uit de wijnwereld (o.a. Otto Vlasman, wijnadviesgroep
Resonance).
Na een jarenlange voorstudie heeft de Consejo Regulador besloten met
ingang
van dit jaar een speciaal kwaliteitszegel in te stellen voor
Amontillado,
Oloroso, Palo Cortado en Pedro Ximénez Sherry met meer dan 20 of 30
jaar
Solerarijping. Stuk voor stuk rijke, aromatische en complexe wijnen
met
onderling per categorie subtiele verschillen. Een speciaal proefpanel
van
onafhankelijke sherry-experts beoordeelt of de wijnen in aanmerking
komen
voor het label. Doel hiervan is de producenten in gelegenheid te
stellen hun
oudste sherrywijnen beter te positioneren op de markt en de
sherryliefhebber
een duidelijke kwaliteitsgarantie te bieden.
Sherrywijnen die door de Consejo zijn geselecteerd voor deze categorie
worden van nu af aan voorzien van de volgende kwaliteitszegels:
- 20+ jaar Solerarijping: VOS (Vinum Optimum Signatum/Very Old Sherry)
- 30+ jaar Solerarijping: VORS (Vinum Optimum Rare Signatum/Very Old
Rare
Sherry)
De kwalificatie van deze bijzondere sherrywijnen betekent een extra
impuls
voor de rol die sherry speelt binnen de hogere gastronomie.
Ook in Nederland gaan sherry en topgastronomie de laatste jaren goed
samen.
Tal van restaurants nemen deel aan de Copa Jerez, de wedstrijd om de
mooiste
sherry-spijscombinatie. Sherryproeverijen en presentaties die The Wine
&
Food Association de afgelopen tijd o.a. tijdens de European Fine Food
Fair
organiseerde, werden druk bezocht.
En last but not least: Vossius, het nieuwe restaurant van Robert
Kranenborg
en John Vincke, heeft als eerste restaurant van ons land een apart
hoofdstuk
van de wijnkaart gewijd aan sherry: de bezoeker van het restaurant
heeft de
keuze uit maar liefst 24 verschillende soorten sherry. Eerder dit jaar
bezochten Kranenborg, Vincke en Jan van Lissum Jerez de la Frontera,
ter
voorbereiding van deze buitengewoon exclusieve proeverij.
De proeverij bij Vossius omvatte de eerste reeks wijnen die voorzien
zijn
van het kwaliteitszegel, in totaal 35 wijnen (10 Amontillado, 6 Palo
Cortado, 11 Oloroso en 8 Pedro Ximénez); maar liefst 30 daarvan waren
30
jaar of ouder. Bij één wijn van elk type had chefkok Robert Kranenborg
een
speciaal lunchgerecht gecreëerd.
De reacties op de proeverij en de lunch waren zeer positief. Voor veel
vertegenwoordigers uit de gastronomie vormt sherry een uitdaging en
een bron
van inspiratie. De enorme schakering die sherry te bieden heeft, van
beendroog tot klevend zoet, maakt een eindeloze reeks
wijn-spijscombinaties
mogelijk.