CDA

Van Ardenne: boos op Faber, teleurgesteld over nota gewasbeschermingsbeleid

De CDA-fractie in de Tweede Kamer is boos op staatssecretaris Faber (Landbouw, Natuur & Visserij), "omdat zij het Nederlands gewasbeschermingsbeleid (...) heeft laten vastlopen", aldus Tweede Kamerlid Agnesse van Ardenne tijdens het overleg over de nota Zicht op Gezonde Teelt, op maandag 12 november jl.

"We zijn boos op de Staatssecretaris omdat zij de verhouding met de sector over het gewasbeschermingsbeleid zodanig heeft laten verstoren dat de minister-president eraan te pas moest komen om de gemoederen weer tot bedaren te brengen. Wat ik daarbij volkomen onterecht vind is dat hiermee de indruk ontstaat of bij sommigen bevestigd wordt dat de land- en tuinbouw als sector niet bereid zou zijn schoner en veiliger te produceren. Het Meerjarenplan Gewasbeschermingsbeleid is er het voorbeeld van dat zij dit wel willen en ook doen, Dat mis ik bijvoorbeeld bij plaatselijke en regionale overheden die nog steeds geen afspraken met de Staatssecretaris hebben over vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (zie motie van Ardenne-van der Hoeven/Vos van 21 mei 1996) of vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen door golf- en andere sportclubs, die op groene velden sport beoefenen en volkstuinders."

Van Ardenne: "De CDA-fractie is vooral boos omdat nu ook blijkt dat de staatssecretaris teveel op haar handen is blijven zitten en nog steeds niet met concrete maatregelen komt, ook niet met die maatregelen die in de nota Zicht op Gezonde Teelt zijn aangekondigd, evenmin met maatregelen om de periode tot de -nu naar 2008- uitgestelde Europese harmonisatie te overbruggen. Dit betekent per saldo voor nogal wat teelten, zoals spruiten, uien, knolselderij en aardbeien een koude sanering. Wij kunnen ons niet voorstellen dat dit de bedoeling van de staatssecretaris is. De vraag is daarom aan de staatssecretaris hoe het nieuwe gewasbeschermingsbeleid uitgevoerd kan worden."

Teleurstelling
De CDA-fractie is ook teleurgesteld over de nota Zicht op Gezonde Teelt. "Omdat deze nota geen enkel perspectief biedt voor die bedrijven die de omslag naar geïntegreerd telen al gemaakt hebben en geen enkel perspectief biedt aan die bedrijven die de omslag naar geïntegreerd telen willen maken", aldus Agnes van Ardenne. "In de nota wordt op geen enkele wijze rekening gehouden met het feit dat we met een Europese interne markt te maken hebben, waar bij gebrek aan harmonisatie het gewasbeschermingsbeleid in 15 lidstaten behoorlijk uiteenloopt. Middelen die hier niet meer gebruikt mogen worden worden over de grens gewoon gebruikt en zijn voor iedereen verkrijgbaar. Dat werkt in een open markt concurrentievervalsend en illegaal gebruik in de hand."

"We zijn teleurgesteld omdat in de nota geen rekening is gehouden met de belangen van de consument, die zo langzamerhand ook niet meer weet waar die aan toe is. Moet ik nu een Nederlands product kopen of juist niet, denk ik dan als ik in de supermarkt sta. Wat is veiliger? Een Nederlandse appel of een Franse. Ik vind dat de Consumentenbond en de Stichting Natuur en Milieu hiervan terecht steeds een punt maken, hoewel het de vraag is in hoeverre de gegevens van deze twee organisaties over residuen op groente en fruit betrouwbaar zijn. Wordt het niet eens tijd, zo vraag ik de staatssecretaris, dat we zoals in Zwitserland gebeurt op alle producten aangeven uit welk land deze afkomstig zijn?"

"Trouwens het hele thema voedselveiligheid ontbreekt in de nota, evenmin wordt aandacht besteed aan de noodzaak van het gebruik van gewasbescherming ter voorkoming van ziekten en plagen in de gewassen. Dat is niet alleen nationaal een item, maar ook internationaal. Verder begrijpen wij niet, dat de staatssecretaris kiest voor een heffing op gewasbeschermingsmiddelen, terwijl het LEI in zijn rapport: Een scenariostudie voor het gewasbeschermingsbeleid na 2000 concludeert, dat een dergelijke heffing niet en een Duurzame Ondernemersaftrek wel de beslissing van bedrijven om over te stappen op geïntegreerd telen positief beïnvloedt Overigens begrijp ik dat de Europese Commissie de DOA niet zal goedkeuren. Wat gaat de staatssecretaris nu doen? We begrijpen ook niet, dat de staatssecretaris met geen enkel voorstel komt om, zoals het LEI adviseert, het prijsverschil tussen gecertificeerde en niet-gecertificeerde producten te vergroten."

De hele bijdrage van Agnes van Ardenne kunt u downloaden door in de rechtermarge op het diskette-icoontje te klikken.