Landelijke Studenten Vakbond


LSVb, ISO en HBO-raad tegen wetsvoorstel

Utrecht, 12 november 2001 - Vandaag hebben de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) en de HBO-raad via een open brief aan de Tweede Kamer duidelijk gemaakt dat ze absoluut ontevreden zijn met het wetsvoorstel bachelor master. Het grootste bezwaar is dat dit wetsvoorstel niet alleen een nieuwe onderwijsstructuur neerzet, maar ook zaken bevat als collegegelddifferentiatie en selectie. Hierdoor verliezen studenten hun keuzevrijheid. Verder krijgen studenten in het HBO niet de financiële mogelijkheden om een masteropleiding te volgen en is er geen geld uitgetrokken voor de invoering van het nieuwe stelsel.

De LSVb is voor internationaal onderwijs en voor een vergrote keuzevrijheid voor studenten. Een goede invoering van een bachelor/mastersysteem zou daartoe kunnen leiden. Hermans koppelt echter aan bachelor/master allerlei slechte zaken, die juist de keuzevrijheid van de student doen afnemen en de kwaliteit van het onderwijs zullen verminderen.

Zo is in het wetsvoorstel geregeld dat universiteiten een collegegeld van 15.000 gulden per jaar mogen vragen aan studenten. Voor een gewone student is dit niet op te brengen; dit bedrag is bijvoorbeeld vele malen hoger dan de studiefinanciering die studenten in een jaar ontvangen. HBO-studenten ontvangen niet eens studiefinanciering voor een masteropleiding. En omdat HBO-masters niet bekostigd worden, moeten HBO-studenten ook nog eens het volle tarief betalen, wat op kan lopen tot tienduizenden guldens. Daarmee wordt geld dus bepalend en belemmerend voor de studiekeuze.

Met het wetsvoorstel in de hand kunnen universiteiten en hogescholen studenten aan de poort selecteren. Hiervoor zijn in het wetsvoorstel geen selectiegronden vastgesteld. De LSVb vindt dat er alleen geselecteerd mag worden op relevante voorkennis. Met goede voorlichting en inzicht in de opleiding moeten studenten zelf een keuze kunnen maken en is selectie op niet-relevante voorkennis (zoals cijfers) onnodig en onacceptabel.

Tenslotte is er voor hogescholen geen geld om de veranderingen door te voeren. Universiteiten worden afgescheept met een schamele 100 miljoen. Dit is bij lange na niet genoeg om verbeteringen door te voeren of tijdens de overgang dubbele studietrajecten aan te bieden.

LSVb, ISO en HBO-raad willen daarom een bachelor/masterstelsel zonder hoge collegegelden, maar met een goede, flexibele toegang voor álle studenten en met genoeg geld om met de veranderingen ook direct verbeteringen door te voeren. LSVb-voorzitter Sofie Joosse: "Erg jammer dat Hermans geprobeerd heeft zijn stokpaardjes allemaal in één wetsvoorstel te proppen. De 'package deal' die het huidige wetsvoorstel bevat, kan wat ons betreft direct de prullenbak in."

©2000-2001 Landelijke Studenten Vakbond. Alle rechten voorbehouden. Colofon