Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA

Den Haag, 1 november 2001

PvdA organiseert week van 'De nieuwe overheid'

Ieder voor zich of doen we het samen? De dienstbare overheid centraal

In de week van 12 tot 17 november starten Ad Melkert, Jeltje van Nieuwenhoven en tal van andere PvdA-vertegenwoordigers de eerste in een reeks van werkbezoeken in het kader van de week 'De nieuwe overheid'.

De week begint op maandag 12 november met een werkbezoek aan de Drechtsteden en Ridderkerk. Op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag vinden eveneens werkbezoeken en debatten van Ad Melkert, Ruud Koole, Jeltje van Nieuwenhoven, Willem Vermeend, Karin Adelmund, Rick van der Ploeg, Jet Bussemaker, Dick de Cloe, José Smits, Eppo Bolhuis, Adri Duivesteijn en Lucy Kortram plaats in Almere, Arnhem, Nijmegen, Den Haag en Amsterdam.

Dit is de derde in een reeks van themaweken rond het concept- verkiezingsprogramma van de PvdA in de aanloop naar het PvdA- verkiezingscongres op 14 en 15 december.

De Partij van de Arbeid stelt het thema 'De nieuwe overheid' centraal omdat er de laatste twintig jaar veel is veranderd in de positie van de overheid. Overheidsbemoeienis was op menig gebied bureaucratisch en zette een rem op nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast hebben burgers steeds meer moeite om zich te herkennen in de politiek en de overheid. Naarmate politici proberen om namens de burgers meer greep te krijgen op de overheid, komen zij soms juist dichter bij de overheid en verder van de burgers te staan.

In de vorige eeuw hebben we democratie, welvaart en sociale zekerheid opgebouwd. De uitdaging waar we nu, aan het begin van de 21ste eeuw, mee worden geconfronteerd, is het opbouwen van een dienstbare overheid met voor iedereen toegankelijke hoogwaardige voorzieningen in de zorg, het onderwijs, de veiligheid en andere sectoren. Dit is niets minder dan een tweesprong.

De Partij van de Arbeid wil zowel de overheid als de politiek weer teruggeven aan de mensen, en het sociaal contract versterken door de toegenomen welvaart te benutten voor eerherstel van het publieke domein. Zo kunnen we er voor zorgen dat we dingen samen blijven doen, in plaats van ieder voor zich. De PvdA wil samen met de burgers het overheidsapparaat hervormen. De overheid zal anders te werk moeten gaan. En de mensen zullen meer kwaliteit, keuzemogelijkheden, invloed en gelijke toegang moeten krijgen. De moderne overheid, die de PvdA voorstaat is open, neemt zelf initiatieven, biedt kansen, vraagt om verantwoordelijkheid en verleidt burgers, instellingen en bedrijven tot samenwerking in het algemeen.