Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=423121


---

Tweede Kamer der Staten-Generaal Algemene Commissie voor Europese Zaken Vaste Commissie voor Antilliaanse en Arubaanse Zaken Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directie Integratie Europa DIE-EX Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag
Datum 13 november 2001 Auteur André Haspels
Kenmerk DIE/599/2001 Telefoon 070 - 348.54.09
Blad /2 Fax 070 - 348.63.81
Bijlage(n) - E-mail andre.haspels@minbuza.nl
Betreft LGO-dossier
C.c.
De Kamer is regelmatig op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rondom het LGO-dossier, meest recentelijk op 5 oktober en 2 november jl.. In aanvulling daarop hecht ik eraan U nader te informeren over de actuele stand van zaken.

De Algemene Raad van 19 november as. zal spreken over een voorstel tot herziening van het Besluit inzake de Associatie van de Landen en Gebieden Overzee (LGO) bij de EG.

De Raad zal zich in het bijzonder buigen over een compromisvoorstel van het Voorzitterschap. In dit compromisvoorstel wordt getracht een oplossing aan te dragen voor een aantal overgebleven knelpunten.

Het bevat op de belangrijke, voor Nederland nog openstaande punten in het financiële en handelsvolet de volgende voorstellen:

Financiële allocatie. Voorgesteld wordt een allocatie van 20.0 Meuro voor de Nederlandse Antillen (Vgl. 26,6 Meuro onder het huidige Besluit, en 8,3 onder het oorspronkelijke Commissievoorstel). Aruba ontvangt geen EOF-allocatie, vanwege het relatief hoge gemiddelde per capita inkomen.

Suikerquota. Voorstel is één quotum voor zowel suiker als suikermengsels van 28.000 ton voor de periode tot 31-12-2007. Vervolgens zal in vier jaar het quotum worden afgebouwd tot 0.

Rijstquota. Voorstel is om een hoeveelheid van 10.000 ton te reserveren voor minst ontwikkelde LGO's uit het totale quotum van 35.000 ton, gecombineerd met verbeterde implementatie procedures voor het gebruik van de quota, bv. verlenging van de geldigheid tot 1 jaar, dubbele
export/importcertificaatuitgifte en een optimaal gebruik van de rijstlicenties voor MOL LGO's en gewone LGO's. De eerste twee procedures zouden ook gelden voor suiker.

Nederland zal het in de Algemene Raad voorliggende compromis voorstel beoordelen in het licht van de doelstelling van de LGO-Associatie (artikel 182 EG), namelijk de bevordering van de economische, sociale en culturele ontwikkeling voor alle LGO's. Tevens zal rekening worden gehouden met verklaring nummer 36 van het Verdrag van Amsterdam en de resoluties van het Europees Parlement d.d. 4 oktober jl. inzake de vernieuwing van het LGO-besluit door de Raad.

Ik heb het totale pakket van compromisoplossingen met de Nederlandse Antillen en Aruba regelmatig en intensief besproken laatstelijk gisteren (12 november). Over de inzet in Brussel namens het Koninkrijk heb ik gedurende het hele traject nauw overleg gevoerd met de Nederlandse Antillen en Aruba. Hoewel verdere uitwerking van een aantal technische details nog wenselijk is, is het gevoelen dat het thans voorliggende voorstel zou kunnen voldoen aan het genoemde beoordelingskader.

Bij de Zuidelijke Lidstaten is overigens nog veel weerstand te bespeuren op het voorliggende voorstel. In Coreper of in de Algemene Raad van 19 november as. zal moeten blijken of op politiek niveau een oplossing te vinden is.

De Staatssecretaris van Europese Zaken

D. Benschop

Kenmerk DIE/599/2001
Blad /1

===