Gemeente Zwolle

Zwols plan van aanpak loverboys Datum uitgave: 13-11-2001 Onderwerp :Zorg en welzijn

Nieuwe benadering gericht op slachtoffer en dader

Zwolle gaat de problematiek van de loverboys aanpakken. In nauw overleg en in samenwerking met partners uit het welzijnsveld, onderwijs, hulpverlening, zorg, politie, justitie en de gemeente is hiervoor een plan van aanpak loverboys opgesteld. Een voor ons land unieke aanpak met een gerichte en integrale ketenbenadering van preventie, hulpverlening/ opvang en een strafrechterlijk traject. Vergelijkbare projecten in andere gemeenten zetten in op onderdelen van de aanpak loverboys waarbij vooral de hulpverlening en de opvang van minderjarige slachtoffers zijn uitgewerkt. De aanpak in Zwolle met de combinatie van slachtofferhulp en daderaanpak is een eerste integrale uitwerking en heeft daardoor een andere aanpak dan tot nu toe. Het college van burgemeester en wethouders stelt voor de uitvoering van het plan van aanpak maximaal ¤ 90.500 beschikbaar.

Plan van aanpak
In het plan van aanpak gaat het om uit het prostitutiecircuit halen van slachtoffers, het voorkomen dat meisjes in de prostitutie komen en het opsporen en vervolgen van de daders. De preventieactiviteiten richten zich vooral op de hoog-risico-groepen van meisjes vanaf 13 jaar, de intermediairs die in contact komen met deze meisjes zoals het onderwijs maar ook vertrouwenspersonen uit de omgeving van de slachtoffers en de daders en de bestaande jeugdnetwerken in Zwolle. De hulpverlening/ opvang bestaat uit het benutten van het Meldpunt Vrouwenopvang Overijssel voor informatie, advies en doorverwijzing om zo adequaat mogelijk te kunnen helpen en zo nodig ook acute crisisopvang en vervolgopvang te bieden. Het strafrechterlijk traject bestaat uit het opsporen en vervolgen van de daders. Hiervoor is een werkgroep databeheer in het leven geroepen. Voor de coördinatie van de uitvoering van het plan van aanpak is de Stichting Zorgconcept ingehuurd die hiervoor met de 20 betrokken instellingen en organisaties samenwerkt in een lokale werkgroep.

Loverboys
Loverboys zijn jongens die proberen meisjes in de prostitutie te lokken. De loverboy zorgt er voor dat een meisje verliefd wordt op hem en verwent haar met veel cadeaus en aandacht. Vooral kwetsbare meisjes zijn bereid dan alles voor hun vriend te doen waardoor een afhankelijkheidsrelatie ontstaat. Als een meisje financieel en emotioneel afhankelijk is geworden, loodst de loverboy haar de prostitutie in. Loverboys reizen het hele land af om hun slachtoffers te vinden. Een aantal van de loverboys in Zwolle is van allochtone afkomst waaronder in vergelijking met andere steden, veel Antillianen/ Arubanen. In Zwolle gaat het inmiddels om minimaal 18 loverboys en minimaal 40 slachtoffers.

Bron: afdeling communicatieDatum van 13-11-2001 tot 12-03-2002