Euronext Brussels

Persberichten - 14/11/2001

IBA - Eerste patiënt werd met IBAs systeem voor protontherapie behandeld in het Massachusetts General Hospital (MGH) in Boston, V.S.

Eerste patiënt werd met IBAs systeem voor protontherapie behandeld in het Massachusetts General Hospital (MGH) in Boston, V.S.

Louvain-la-Neuve, België, 13 november 2001 (gelijktijdig vrijgegeven in de V.S.) IBA heeft vandaag bekend gemaakt dat zijn systeem voor protontherapie, dat in het Northeast Proton Therapy Center (NPTC) van het Massachusetts General Hospital (MGH) te Boston geïnstalleerd is, met succes gebruikt werd voor de bestralingsbehandeling van de eerste patiënt van het NPTC.

Het NPTC is een gespecialiseerde eenheid voor protontherapie in het MGH, een onderwijseenheid die verbonden is aan de Medische School van Harvard. Als pionier van de klinische toepassing van protonen voor de behandeling van kankerpatiënten sinds 1974, heeft het Harvard Cyclotron Laboratory (HCL) tot op heden reeds meer dan 9.000 patiënten behandeld.

Gedurende de komende maanden zullen de behandelingen van de patiënten progressief van het HCL naar dit nieuw protontherapiecentrum overgebracht worden. Vervolgens zal een tweede behandelingskamer met een isocentrische opstelling voor de bestraling en zal een derde kamer voorzien van een vaste horizontale protonbundel in gebruik genomen worden.

"De behandeling van de eerste patiënt met IBAs protontherapiesysteem is een belangrijke mijlpaal," zei Yves Jongen, Chief Research Officer, stichter van IBA en hoofdontwerper van IBAs systeem voor protontherapie. "IBAs systeem voor protontherapie is het meest vooruitstrevende systeem in de wereld voor de behandeling van moeilijke kankersoorten die anders niet optimaal behandeld kunnen worden. We zijn er fier op dat IBAs innovatieve technologie met protonbestraling kan helpen om de levenskwaliteit van kankerpatiënten te verbeteren."

Vanuit technologisch standpunt moesten er bij die eerste behandelingssessie 2 protonvelden uit verschillende richtingen aan de patiënt toegediend worden. Dit moest zeer nauwkeurig gebeuren om ervoor te zorgen dat de betrokken tumor met de vereiste dosis bestraald werd, terwijl het omliggend gezond weefsel bewaard kon blijven.

De voornaamste uitdaging waarmee de bestralingstherapie te kampen heeft, bestaat erin een hoge stralingsdosis op de tumor te richten terwijl het gezond weefsel en de omliggende organen minimaal of helemaal niet bestraald worden. Dankzij de tot op de millimeter nauwkeurige behandeling kunnen ook diep genestelde tumoren behandeld worden. De protontherapie is de meest vooruitstrevende techniek om kanker door middel van bestraling te behandelen.

De behandeling van de eerste patiënt volgt kort op de FDA-goedkeuring van IBAs systeem en effent de weg voor verdere ontwikkelingen van de klinische protontherapie. Voor IBA betekent dit een grotere waarschijnlijkheid om op korte termijn meer systemen te verkopen.

Over IBA

Met meer dan 1500 werknemers in 49 eenheden in 12 verschillende landen op 3 continenten is IBA s werelds onbetwiste nummer één, zowel op Medische markten (Gevorderde Radiotherapie, Radio-isotopen & Brachytherapie) als op industriële markten (Sterilisatie en Ionisatie).

IBAs eerste protontherapiesysteem begon in 1998 patiënten te behandelen in het Nationaal Kankercentrum in het Japanse Kashiwa. IBAs systeem voor protontherapie in het Massachusetts General Hospital in Boston dat door de FDA goedgekeurd werd, is een gelijksoortig systeem, maar uitgerust met een betere software voor de automatische behandeling van kanker.

Op het gebied van sterilisatie en ionisatie, IBA's vooruitstrevende deeltjesversnellende technologie in de vorm van een ultra-krachtig systeem met elektronen- en röntgenstraling wordt momenteel door de USPS (Amerikaanse postdiensten) gebruikt om de poststukken in IBAs eenheid in Bridgeport, New Jersey te behandelen.

IBA staat sinds juni 1998 op de Brusselse beurs genoteerd. Het IBA-aandeel maakt deel uit van de Pan-Europese beurs EURONEXT en is opgenomen in de NEXT 150.

Meer informatie over IBA is beschikbaar op het World Wide Web op het volgend adres: http://www.iba-worldwide.com.

Bron: IBA
Provider: Euronext Brussels