STICHTING WEMOS

WTO-akkoord over patenten nietszeggend

'EU heeft eindelijk gesproken maar niets duidelijks gezegd' Aldus Jacques Akerokoro, van Wemospartnerorganisatie 'Arambe' uit Benin. De EU en Nederland hebben tijdens de WTO-top met een verklaring ingestemd over TRIPS en de toegang tot geneesmiddelen die voor ontwikkelingslanden onvoldoende oplevert.
Wemosmedewerker Nicole Metz spreekt vanuit Qatar eveneens haar teleurstelling uit over de rol van de EU en Nederland. 'De verklaring zegt in zwakke bewoordingen dat landen volgens het TRIPS verdrag maatregelen kunnen nemen als de bescherming van de volksgezondheid daarom vraagt. Terwijl ontwikkelingslanden juist de rechten op patentomzeiling willen kunnen afdwingen.'

Dwanglicenties op lange baan geschoven; EU delft onderspit tegen bulldozer VS
Veel (arme) ontwikkelingslanden hebben zelf niet de capaciteit om medicijnen te produceren. En kunnen dus niks met het instrument dwanglicenties, wanneer zij niet medicijnen mogen importeren die in een ander land onder dwanglicentie zijn gemaakt. Hoewel Lamy en Ybema voorafgaand aan de WTO-top diverse malen publiekelijk hebben gezegd voorstander te zijn van dit gebruik van dwanglicenties, hebben ze in Qatar hun lippen stijf op elkaar gehouden. In de verklaring is deze discussie over dwanglicenties uitgesteld tot eind 2002, waardoor de armste landen absoluut geen zekerheid hebben over de vraag of ze dit instrument wel of niet kunnen gebruiken.
Onder invloed van de lobbybulldozer van de VS (met in het kielzog Japan, Zwitserland en Canada) heeft de EU op dit punt al heel snel toegegeven.

Ontwikkelingslanden hebben nakijken
Het is duidelijk dat ontwikkelingslanden op dit cruciale onderwerp het nakijken hebben en voor andere onderwerpen op de agenda dreigt dit ook te gebeuren.
Alleen wanneer de EU en de VS ontwikkelingslanden tegemoet komen, kan er nog een enigszins acceptabele eindverklaring uit rollen. Maar dan moet er daadwerkelijk een gebaar komen van beide handelsblokken.
---