ALGEMENE ONDERWIJSBOND AOB

Lerarentekort voortgezet onderwijs neemt dramatisch toe

Prognose: lerarentekort in basisonderwijs ebt na 2002 weg Lerarentekort voortgezet onderwijs neemt dramatisch toe

Utrecht, 13 november 2001 - Het lerarentekort in het voortgezet onderwijs neemt de komende jaren dramatisch toe. Tussen de vraag naar leraren en het aanbod van afgestudeerden gaapt elk jaar een gat van twee- tot drieduizend fulltime banen. In het basisonderwijs zijn de prognoses rooskleuriger. De klassenverkleining in 2002 levert nog grote problemen op, daarna ebt het lerarentekort op de basisscholen weg. Dat blijkt uit een doorrekening van de prognoses voor de onderwijsarbeidsmarkt die Het Onderwijsblad van de AOb op basis van de nota Werken in het onderwijs heeft uitgevoerd.

'De schrik slaat ons om het hart als we de cijfers zien. Ze steken schril af tegen persberichten van vorige week van het ministerie dat er slechts sprake is van een lichte stijging van de tekorten', is de reactie van AOb-bestuurder Ton Rolvink. 'Wij vinden dat het ministerie van Onderwijs de problemen niet langer alleen kan oplossen. Daarom pleiten wij al langer voor een bovendepartementale taskforce die het lerarentekort gaat aanpakken.'

In de nota's Maatwerk 3 en Werken in het onderwijs - die woensdag door de Tweede Kamer worden besproken - worden vraag en aanbod niet tegen elkaar afgezet. Het Onderwijsblad heeft die rekensommen in het nummer dat eind deze week verschijnt wel gemaakt.
In het basisonderwijs groeien vraag en aanbod de komende jaren naar elkaar toe. Alleen volgend jaar is er nog een flinke crisis. Vanwege de laatste stap van de klassenverkleining zijn ongeveer 3000 extra banen te verdelen. Maar omdat de aanmelding op de pabo's in een paar jaar tijd bijna is verdubbeld, kan het basisonderwijs daarna rekenen op een groeiende stroom afgestudeerden.

In het voortgezet onderwijs tekent zich een regelrecht drama af. Gemiddeld zijn er elk jaar rond de 4000 leraren nodig. De verschillende lerarenopleidingen leveren de komende jaren echter maar zo'n 2000 leraren per jaar af. Dat betekent dat tussen vraag en aanbod een gat gaapt, dat varieert tussen de 2000 en 3000 fulltime banen. Een gat dat onmogelijk kan worden opgevuld door herintreders en het opleiden van zij-instromers. Daarbij is dan nog geen rekening gehouden met de mbo-opleidingen, die ook nog eens tegen de 2000 leraren nodig hebben.

Reden van dat snel oplopende tekort is dat de aanmelding van de lerarenopleidingen voortgezet onderwijs al jaren aan het dalen is. Het Onderwijsblad onderzoekt in aantal artikelen waarom jongeren wel in het basisonderwijs willen werken maar het voortgezet onderwijs links laten liggen. Het lijkt er op dat werken met pubers in het algemeen niet erg populair is. Ook justitiële jeugdinrichtingen en buurthuiswerk hebben moeite om aan personeel te komen. Wellicht is er sprake van 'angst voor de jeugd', opperen Ton van Haperen (leraar en columnist) en Robert Sikkes (hoofdredacteur) in het blad.
---

----

Voor meer inlichtingen over de prognoses: Robert Sikkes, hoofdredacteur Het Onderwijsblad, tel. 06 - 12967847. Voor een standpunt van de AOb over de aanpak van het lerarentekort kunt u bellen met AOb-bestuurder Ton Rolvink, bereikbaar via Marja Eestermans van de afdeling voorlichting: 030 - -2989210 of 06 - 53410159. Daar kunt u ook de volledige versie van het verhaal opvragen.

13 nov 01 15:57