Gemeente Enkhuizen


AANTEKENINGEN VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSCOMMISSIE HAVENS OPENBARE WERKEN EN SOCIALE VOORZIENINGEN VAN ENKHUIZEN D.D. 16 OKTOBER 2001

Aanwezig:

voorzitter
secretaris
leden

N. Dol
N. Kegelaar
D. van Pijkeren (RPF/SGP)
J. Verjaal (D'66)
J. Franx (EB
J.G. Langbroek (EB)
J. Domburg (PvdA)
H. Weijens (CDA)
J. Kiss (VL/GL)
F. Dangermond (VVD)

Verder aanwezig:

H. de Vries (Publiekszaken/Dienstverlening)
J. Burema (Stedelijke Ontwikkeling/Welzijn)
G. Berghorst (Stedelijk Beheer)

AGENDANR

ONDERWERP

Er wordt geen gebruik gemaakt van het spreekrecht.


1.


Opening

De voorzitter opent de vergadering


2.
Aantekeningen van de vergadering van 17 september 2001 Punt 2 De heer Van Pijkeren spreekt zijn waardering uit over de onkruidbestrijd ing.
Punt 2 De heer Franx verduidelijkt zijn vraag over taakgestraften; bedoeld word en volwassenen die veroordeeld zijn tot dienstverlening. De voorzitter zal dit nogmaals laten nagaan. Voor de schoonmaak van de bruggen is opdracht gegeven aa n een schoonmaakbedrijf.
Punt 3b De heer Langbroek geeft aan dat de politiek ook de hand in eigen boezem moet steken.
Punt 4a De heer Kiss geeft aan dat tussen "mist.." en "de grote veiligheid" het woord "naast" hoort.
Punt 9 De heer Van Pijkeren spreekt zijn waardering uit over de snelle beantwoo rding van de brieven.

Punt 9 De heer Verjaal licht toe dat `de groenvoorziening' alleen het snoeien van wat takken betrof.


3a

Ontwikkelingsplan Ecolint

De heer De Vries schetst de totstandkoming en licht de financiële consequenties toe. Elk project zal vanwege financiële consequenties aan de raad worden voorgelegd. Gestart wordt met de Iepenlaan, de picknickplaats en de Tocht.

De commissie spreekt haar waardering uit over het voorstel. Benadrukt wordt dat de Iepenlaan prioriteit zou moeten krijgen gezien de huidige verloederde toestand. De heer Kiss adviseert om niet alleen de direct omwonenden uit te nodigen en om vóór het gesprek de rommel op te ruimen.

3b

Derde subsidieaanvraag Stichting Kunstijsbaan Westfriesland

De heer Langbroek vindt dat er nu wel erg doorgedramd wordt maar vraagt zich tegelijk af of er nu positiever gereageerd kan worden nu in de krant staat dat Enkhuizen er financieel beter voor lijkt te staan. De heer Van Pijkeren stelt dat de RPF nog steeds serieus nadenkt over een kleine waarderingsbijdrage; de prioriteiten liggen elders. De heer Kiss ziet geen ruimte voor een bijdrage.
De voorzitter heeft in het regionale bestuurlijke overleg het standpunt van Enkhuizen duidelijk neergelegd maar als fracties met een goed financieel voorstel komen is hem dat zeer welkom.

3c

Hergebruik ingedroogde bagger in het Buurtbos

De commissie kan zich vinden in dit voorstel.


4a

Alternatief bagagetransport Gependam

De commissie kan zich vinden in dit voorstel. Men maakt zich wat zorgen over de continuïteit. De voorzitter stelt dat als de betreffende ondernemer tussentijds stopt er teruggevallen kan worden op het eerdere plan met bagagekarren. De vraag of het huidige gebruik van handkarren officieel gereguleerd moet worden zal nog worden teruggekoppeld. Ook zal er nog een verdere planuitwerking volgen. De heer Kiss dringt aan op een snellere evaluatie.


5

Verkeersmaatregelen Gependam

De commissie kan zich vinden in dit voorstel.


6.

Verordening sociaal-culturele participatie gemeente Enkhuizen 2001

De heer Burema licht zijn aanvulling op het voorstel toe; niet alle commissieleden hebben het kunnen lezen. Het komt er op neer dat de financiële consequenties van de voorgestelde verhoging van de bijdrage tot f 1000,- te hoog worden. Wel zal er op ruimere schaal een eindejaarsuitkering worden verstrekt. De commissie legt zich bij het voorstel neer. De heer Langbroek vraagt om voldoende publiciteit zodat iedereen die in aanmerking komt kennis kan nemen van de regeling. De heer Kiss vraagt om de eindejaarsuitkering zo vroeg mogelijk te verstrekken zodat men er begin december al wat aan heeft.


7.

Bodemsanering locatie Zilverstraat

De commissie kan zich vinden in het voorstel.


8.
Vervanging brug bastion Zeelandia

De heer Weijens vindt de kosten te hoog en dringt aan op een alternatief, bijvoorbeeld het bestaande pad `Bakker'. Hier zal nog eens naar gekeken worden. De heren Franx en Verjaal houden fractieberaad voor. De heer Domburg wil wel een nieuwe brug, met behoud van het karakteristieke uiterlijk maar wil meerdere offertes. Ook de heer Van Pijkeren wil een nieuwe brug en dringt aan op het waar mogelijk terugdringen van de kosten door inschakeling Op/maat.
Resumerend wordt door de meerderheid ingestemd met het voorstel onder voorwaarde dat er zoveel mogelijk gekeken wordt naar mogelijke besparingen.


9.

Aanbieding begroting 2002

De heer Kiss: de zin over 3 stuks witgoed op blz. 19 is niet logisch. Deze kan geschrapt worden danwel vervangen door een verbeterde versie.
De heer Franx: complimenteert vanwege het goed invullen van de toelichtingen; vraagt of de methodiek voor onderhoud wegen eens kan worden toegelicht (dat wordt toegezegd voor een volgende vergadering); merkt op dat de genoemde kostenstijging voor vaarten en grachten in Gommerwijk niet in de meerjarenbegroting staat (dit zal worden nagegaan).
De heer Verjaal: in de opbrengsten Gependam zijn nog niet de ervaringscijfers van dit seizoen verwerkt (toegezegd wordt dat de cijfers vóór de algemene beschouwingen naar de raadsleden worden gezonden; het geraamde bedrag voor extra havenmeesters (22.000 euro) lijkt erg laag tenzij het om seizoenskrachten gaat (dit zal worden uitgezocht).


10.

Rondvraag

De heer Kiss: spreekt zijn dank uit voor de excursie Gependam/Naviduct. Merkt op dat van de plateaus Elzenbaan richting Iepenlaan stenen kapot gaan en noemt het verkeersgedrag van pizzakoeriers. Deze laatste opmerking zal aan de verkeerswethouder worden doorgegeven. Nagegaan zal worden wie verantwoordelijk is voor de kapotte stenen en wat er aan gedaan wordt.
De heer Franx: heeft in de Schuttevaer gelezen dat Enkhuizen een rampenplan heeft voor de havens. De voorzitter licht toe dat dat nog niet het geval is; e.e.a. verkeert wel in een eindstadium. Merkt voorts op dat de rem van de Blauwpoortsbrug stuk is. De voorzitter kent deze problematiek niet. Via de leesmap zal uitleg worden gegeven.
Vindt het vreemd dat bruggen geschilderd worden door een bedrijf uit Drente. Vraagt hoe het zit met de calamiteitendienst van de havendienst omdat er niemand te bereiken was tijdens het voorval met het zinkende jachtje in de haven. Dit zal worden uitgezocht.
De heer Langbroek merkt op dat het witte hek tussen de hoek Prinsenstraat en het eerste huis aan de Dijk doorgetrokken zou moeten worden uit het oogpunt van veiligheid. De heer Kiss voegt hier aan toe dat er meer van dit soort gevaarlijke situaties bestaan. De voorzitter zal dit laten nagaan. Gevaarlijke situaties kunnen altijd aan hem gemeld of gemaild worden.
De heer Dangermond vraagt wat voor actie er is ondernomen naar aanleiding van de kritiek op de meldkamer. Deze vraag zal worden doorgegeven aan de burgemeester.
De heer Verjaal vraagt wat er met het actiepuntenlijstje Oosterhaven van december 2000, dat in de leesmap heeft gelegen, is gedaan. De voorzitter legt uit dat nog niets is gedaan in verband met onduidelijkheden in de financiering. Die duidelijkheid is er inmiddels dus hij hoopt dat het lijstje snel korter zal worden.


11.

Sluiting

De voorzitter sluit de vergadering om 22.20 uur. N.Kegelaar, secretaris