ABVAKABO FNV

Acties in kinderopvang nu onafwendbaar (1 nov.)

De acties in de kinderopvang lijken onafwendbaar nu de vakbonden en de werkgevers er ook woensdagavond 31 oktober in een extra overleg niet in zijn geslaagd om overeenstemming te bereiken over de nieuwe CAO. Dit betekent volgens Jan Willem Dieten, onderhandelaar namens ABVAKABO FNV, dat er in elk geval op 15 november een landelijke stakingsdag wordt gehouden.

De bonden eisen 3,75 procent loonsverhoging voor de nieuwe CAO met een looptijd van 15 maanden. Ze willen dit splitsen in eerst 2,5 procent loonsverhoging en later nog eens 1,25 procent.
De werkgevers zijn bereid in 2002 (dus niet dit jaar!) 2,5 procent structureel te geven en 1,25 procent tijdelijk. Zodra er met inschakeling van een 'commissie van wijzen' overeenstemming wordt bereikt over het salarisniveau van met name groepsleiders komt de 1,25 procent wat de werkgevers betreft alsnog te vervallen. Ook de verhoging van de eindejaarsuitkering in 2002 bleek nu ineens bedoeld als een eenmalige uitkering.
Voor ABVAKABO FNV is dit niet acceptabel: de kloof tussen het eindbod van de werkgevers en onze voorstellen is ongeveer 1,5 procent. En het maken van een nieuwe salarisregeling wordt weer uitgesteld.

De vakbonden vinden dat de werkgevers geen recht doen aan de aard van het werk en de opleiding van werknemers in de kinderopvang. ,,Zij vergelijken de kinderopvang met sectoren als catering, bewaking en recreatie. De kinderopvang moet gelijk worden geschakeld met sectoren waarin ook sociaal-pedagogisch opgeleiden werken, zoals de jeugdhulpverlening en de gehandicaptenzorg'',
aldus Dieten.

Nu de nieuwe onderhandelingen weer niets hebben opgeleverd, gaan we door met de voorbereiding van de acties. Op 15 november wordt overal in het land gestaakt en is er een grote manifestatie in Utrecht.
---