Gemeente Capelle a/d IJssel

Het Vuykterrein

Na een tweetal bijeenkomsten lagen er genoeg ideeën om een tekening te maken van de toekomstige inrichting van dit terrein. Hierna is het een hele tijd stil geworden. De gemeente probeerde achter de schermen de financiering rond te krijgen. Zo heeft de gemeente bij het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) subsidie aangevraagd. De gemeente hoopte in aanmerking te komen voor subsidie in het kader van de Bevordering innovatieve ontwikkeling stedelijke vernieuwing. Helaas wordt deze subsidieaanvraag niet gehonoreerd.

Het ministerie van VROM zegt daarover in zijn besluit, dat het project Vuykterrein in mindere mate dan andere projecten voldoet aan de criteria innovatief, voorbeeldfunctie, betrokkenheid burger en samenhangende aanpak en dat Capelle daarmee een lagere plaats in de rangorde toegewezen heeft gekregen.

Dit betekent dat de gemeente andere mogelijke financiële bronnen gaat onderzoeken en aanboren om de ambitieuze plannen toch waar te maken. Dit kost uiteraard extra tijd. Ondertussen vindt er op korte termijn wel een grondonderzoek plaats. Dit is nodig om na te gaan hoe ver de gemeente kan en mag gaan met het bewerken (bv afgraven en aanvullen) van de enige tijd geleden gesaneerde grond. Die resultaten van dit grondonderzoek zijn medebepalend voor de mogelijkheden op het terrein. Dit wil niet zeggen dat de oorspronkelijke ideeën van tafel verdwenen zijn, integendeel, de gemeente wil optimaal inspelen op de wensen die bij de betrokkenen leven. Ook wordt het geld dat wél beschikbaar was voor het plan gereserveerd voor de inrichting van het Vuykterrein. Naar verwachting wordt in het tweede kwartaal van 2002 het project weer opgepakt.