Gemeente Tilburg

15-11-2001
Overeenstemming bereikt met Hornbach
Gemeente trekt hoger beroep tegen uitspraak rechter in

De gemeente en bouwmarkt Hornbach hebben overeenstemming bereikt over een aantal zaken waarover beide partijen van mening verschilden. De belangrijkste kwestie betrof het door Hornbach gevoerde assortiment. In de regeling is opgenomen dat de gemeente zich in zal spannen om via een artikel 19 procedure tot legalisering van het assortiment aan tuinartikelen te komen. Daarnaast heeft de gemeente toegezegd de bouwvergunning aan te passen.

De gemeente zal het hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank intrekken en zal verder een procedure bij de civiele rechter tot nakoming van de koopovereenkomst opschorten. Hornbach zal de schadeclaim opschorten, maar ook niet aandringen op het nemen van handhavingsmaatregelen voor andere bouwmarkten en tuincentra. De opgeschorte procedures worden definitef ingetrokken als de legalisering van het assortiment rond is.
Verder zal Hornbach een aantal bedragen aan uitstaande rentenota's in verband met grondtransacties betalen. De gemeente zal tot slot een verzoek van Hornbach tot uitbreiding van de buitenverkoopruimte meenemen bij de te voeren artikel 19 procedure, mits daarvoor een voldoende bestuursrechtelijke basis gevonden kan worden.

Aan Hornbach was bouwvergunning verleend voor een bouwmarkt. Het daar te voeren assortiment was vastgelegd in de nota detailhandel en daarnaast in het bestemmingsplan en de koopovereenkomst voor de grond. Hornbach voert naast het "gewone" bouwmarkt-assortiment ook een assortiment aan tuinartikelen en profileert zich ook als tuincentrum. De gemeente heeft haar hierover aangeschreven en uiteindelijk een dwangsom opgelegd. Deze beschikking is eind 1999 door de rechtbank vernietigd. Tegen deze uitspraak van de rechtbank is de gemeente in hoger beroep gegaan. Hornbach had de gemeente inmiddels aansprakelijk gesteld voor de door haar geleden schade, doordat zij de tuinartikelen tijdelijk uit haar assortiment had moeten verwijderen op basis van de dwangsombeschikking van de gemeente. Hangende het hoger beroep zijn partijen met elkaar om tafel gaan zitten om tot een regeling te komen. Hierbij zijn ook nog andere zaken aan de orde gekomen zoals de afwikkeling van een aantal grondtransacties, aanpassing van de bouwvergunning omdat het gebouw niet precies op de juiste plaats is neergezet.