Gemeente Amsterdam


---
|
Vijfde traject 'De Uitdaging' voortijdig geëindigd

Na vier succesvolle trajecten, is het vijfde traject van 'De Uitdaging' voortijdig geëindigd. Het ministerie van Defensie heeft de zes Amsterdamse deelnemers die nog in het vijfde traject waren overgebleven - na een aantal gebeurtenissen, spanningen en gesprekken
- uit het project verwijderd. Dit houdt in dat dit traject, dat op 7 september jl. is begonnen en waarvan de diploma-uitreiking op 7 december zou plaatsvinden - niet verder wordt voortgezet.

Gezien het succes van de vorige vier trajecten, de goede samenwerking en het belang van dit project voor de jongeren, zetten de deelnemende organisaties 'De Uitdaging' voort. Het volgende traject waaraan Amsterdam zou deelnemen - dat op 7 januari 2002 start - is opgeschort. Amsterdam start met het volgende traject in april 2002. In de tussenliggende maanden bespreken en evalueren de deelnemende organisaties het vijfde traject (intern en gezamenlijk) en de gang van zaken.

'De Uitdaging' is een project voor jongeren (17-23 jaar) die in aanraking met de politie zijn geweest of dat dreigen te komen. Doel van het project is te voorkomen dat deze jongeren afglijden in de criminaliteit. De jongeren volgen vrijwillig drie maanden lang intern een opleiding bij een onderdeel van de krijgsmacht. In deze gedisciplineerde omgeving doen zij sociale vaardigheden op en leren zij structuur in hun leven aan te brengen. Daarnaast volgen de jongeren een vakopleiding (een horecaopleiding in dit geval) die zij afsluiten met een erkend diploma. De toeleiding naar het project wordt verzorgd door Nieuwe Perspectieven (jeugdhulpverlening), Reclassering Nederland, het bureau Jeugdzorg Amsterdam-Jeugdreclassering en de regiopolitie.

In de zomer van 1999 is de eerste pilot van 'De Uitdaging' uitgevoerd. Van de zeventien jongeren die in april 1999 startten, hebben er dertien de opleiding met succes afgerond. Zij hebben een diploma lassen en certificaten bedrijfshulpverlening en computergebruik behaald en zijn uitgestroomd naar vervolgopleidingen en werk; drie deelnemers zijn bij een lasbedrijf gaan werken, twee in de zakelijke sector, vier zijn een werk/leertraject gestart, twee volgden een vakopleiding en twee zijn aangenomen bij de Landmacht. Uit een evaluatie van de eerste drie projecten kan geconcludeerd worden dat tenminste 76%, dat is 39 van de 51 ingestroomde jongeren (deels na ruim één jaar) aantoonbaar werk of scholing geniet. Zelfs enkele uitgevallen jongeren hebben nu werk of scholing.

Voor de deelnemers aan het vijfde traject wordt - vanuit de gemeente - bekeken of de horecaopleiding bij het ROC in Apeldoorn kan worden voortgezet. De opleiding duurt nog twee weken en eind november zijn de examens. De jongeren worden door de huidige begeleiders van Nieuwe Perspectieven naar Apeldoorn gebracht en kunnen in ieder geval hun opleiding afmaken.

Lisa Neves Gonçalves


---


-

© gemeente Amsterdam - 15-11-2001