Persbericht Trimbos-instituut

GEVAARLIJKE PMA PILLEN WIJD VERSPREID

Utrecht, 15 november 2001. Het Trimbos-instituut heeft wederom XTC pillen met de gevaarlijke stof PMA aangetroffen. Deze keer werden de pillen aangeboden bij de testcentra van het DIMS (Drugs Informatie en Monitoring Systeem) in Rotterdam en Nijmegen. Eerder werden pillen met PMA gesignaleerd in onder andere Eindhoven en Kerkrade. Op grond van gegevens over de plaatsen waar de gevonden pillen zijn gekocht staat vast dat pillen met PMA nu wijder verspreid zijn in Nederland.

PMA (para-methoxyamfetamine) heeft een vertraagde werking in vergelijking met XTC. Hierdoor bestaat de kans dat mensen, om hetzelfde effect te bereiken, meerdere tabletten slikken eventueel in combinatie met andere middelen. Een te hoge dosering kan leiden tot een (plotselinge) verhoging van de bloeddruk, een snelle hartslag en verhoging van de lichaamstemperatuur. In ernstige gevallen kan iemand buiten bewustzijn raken of last krijgen van ademhalingsproblemen en een verdere stijging van de lichaamstemperatuur (oververhitting). Uiteindelijk kan dit leiden tot de dood.

De gevonden pillen zijn te herkennen aan logo's, maar pillen met andere logo's kunnen ook PMA bevatten. Een doe het zelf XTC-test biedt geen uitsluitsel over de stoffen in de pillen.

Het Trimbos-instituut heeft in overleg met het ministerie van VWS en de Inspectie voor de Gezondheidszorg een aantal maatregelen genomen volgens het protocol dat voor dit soort situaties geldt. Alle bij het DIMS aangesloten instellingen voor verslavingszorg in Nederland zijn gealarmeerd. Deze instellingen verspreiden in het uitgaanscircuit flyers waarin het publiek gewaarschuwd wordt voor de gevaarlijke pillen. Met nadruk wordt er op gewezen dat degene die ondanks deze waarschuwing toch pillen wil gebruiken deze voor het gebruik zou moeten laten testen. Dit is mogelijk bij de genoemde instellingen voor verslavingszorg.


---

_____

Voor nadere informatie: Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut.

Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00
Fax: (030) 297 11 11

---