Gemeente Breda

16-11-2001

Strengere naleving van regels in het stadshart

Het stadshart wordt intensief gebruikt. Over de manier waarop zijn tal van regels gesteld bijvoorbeeld over objecten op de weg, borden aan de gevels, honden en evenementen. Intensievere uitvoering en naleving van de regels en dus intensiever toezicht is wenselijk. Daarmee bereiken we een schoon, heel en geordend stadshart. Hoe de gemeente dit intensief toezicht in het stadshart wil gaan regelen staat in het concept deelplan historisch stadshart. Het college van burgemeester en wethouders heeft het conceptplan vrijgegeven voor consultatie.

Het gebiedsplan Historisch Stadshart had in oktober 1999 al aangetoond dat het met het gebruik van het stadshart nog niet goed gesteld is. Ook uit de Nota Regulering en Handhaving van juni 2000 bleek dit. In deze nota zijn de uitgangspunten voor de hele stad geformuleerd. Zinnige regels, klantvriendelijke uitvoering, voldoende toezicht en handhaving en kostendekkendheid. In het deelplan voor het historisch stadshart zijn deze algemene beginselen concreet gemaakt voor het stadshart. Dat levert een visie en meerjarenprogramma op met 13 verbeterpunten.

De regels die nodig zijn om een schoon, heel en geordend stadshart te krijgen zijn er al wel, ze kunnen alleen nog worden verfijnd. Maar ze zullen vooral meer worden toegepast en beter worden gecontroleerd. Bij overtredingen wordt vaker handhavend opgetreden. Het plan roept echter ook de gebruikers op om een steentje bij te dragen aan deze verbetering. Een schone stad is immers een gezamenlijke zorg van beheerder en gebruikers.

Het plan komt in de commissie Stadsbeheer van 12 december aan de orde. De gemeente benadert betrokken organisaties uit het stadshart voor een reactie op het plan. Bovendien ligt het plan ter inzage bij de balie voorlichting en de gemeentelijke meldpunten. Reacties op het plan kunnen tot 1 januari 2002 ingediend worden bij het college van burgemeester en wethouders. De reacties uit de consultatie worden meegenomen in het definitieve plan.

Breda, 16 november 2001