Actueel

Sluitingsbevel discotheek Hemkade Zaandam blijft gehandhaafd
Bron: Rechtbank Haarlem

Datum actualiteit: 16-11-2001

De (fungerend) president van de Haarlemse rechtbank heeft het verzoek van Zilpa B.V. om het sluitingsbevel van de burgemeester van Zaanstad ten aanzien van de discotheek aan de Hemkade te Zaandam te schorsen afgewezen.
De discotheek moet derhalve op grond van dit sluitingsbevel komend weekend gesloten blijven.

Hoewel de president het door de burgemeester gehanteerde artikel 13b van de Opiumwet (bevoegdheid om op te treden tegen overlast vanwege drugshandel in een publieke lokaliteit) in dit geval niet van toepassing acht, is naar zijn oordeel het tevens gehanteerde artikel 2.3.1.5 van de Algemene Plaatselijke Verordening van Zaanstad (APV) wel van toepassing.
Op grond van die bepaling heeft de burgemeester de bevoegdheid om een horecabedrijf tijdelijk te sluiten in verband met de bescherming van gezondheidsbelangen.

Het is voor de president voldoende komen vast te staan dat, vooral gelet op diverse incidenten in de gezondheidssfeer die recent in en rond de organisatie van grote dansfeesten in deze discotheek hebben plaats gevonden, er meer dan normale gezondheidsrisico's aan de orde kunnen zijn. De oorzaak daarvan is vooral gelegen in het feit dit soort grote (house)dansfeesten, zo blijkt ook uit de gegevens die voor handen zijn, onmiskenbaar gepaard gaan met een grootschalig drugsgebruik, waarbij het vooral gaat om zogenaamde partydrugs. Hoewel de exploitanten zich, naar de overtuiging van de president, de nodige inspanning hebben getroost om deze door hen georganiseerde feesten in goede banen te leiden, heeft de burgemeester uit een opeen volgend aantal incidenten, waaronder twee dodelijke slachtoffers, kunnen concluderen dat de situatie uit een oogpunt van te beschermen gezondheidsbelangen onvoldoende beheersbaar is.

De president heeft dan ook geoordeeld dat de burgemeester van Zaanstad in dit geval in redelijkheid van zijn beleidsvrijheid, welke hem is gegeven in artikel 2.3.1.5 APV, gebruik heeft kunnen door meer gewicht toe te kennen aan de bescherming van gezondheidsbelangen dan aan de financiële belangen van Zilpa B.V.