Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

De definitieve contouren voor Nederland in integraal perspectief

Koop huurwoningen positief voor bewoners

Het kopen van de eigen sociale huurwoning heeft positieve gevolgen voor de huidige huurders. De aanschaf leidt voor bewoners tot meer vermogen, een grotere tevredenheid over de mogelijkheden de woning aan te passen en een betere betrokkenheid bij de buurt. Voor een deel van de kopers bleek de aankoop zelfs een stimulans om naar een baan te gaan zoeken.
Deze effecten blijken uit een onderzoek dat de B&A-groep in opdracht van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) en staatssecretaris Remkes (VROM) heeft uitgevoerd. Het onderzoek "Effecten van de verkoop van sociale huurwoningen" is vandaag door de staatssecretaris naar de Tweede Kamer gestuurd. Een onderzoek van RIGO naar de verkopen van sociale huurwoningen in 1999 en 2000 - eveneens in opdracht van staatssecretaris Remkes - is ook meegezonden. Belangrijkste conclusie uit dit onderzoek is dat corporaties vooral verkopen als de verhuurbaarheid minder wordt. Er is geen relatie met de vraag.Het onderzoek van de B&A-groep is gebaseerd op de woningmarkten in de Achterhoek, Emmen en Rotterdam. Zowel een ontspannen (Achterhoek en Emmen), als een gespannen (Rotterdam) markt vallen daarmee binnen het onderzoek. Op basis hiervan en het hoge aantal respondenten kunnen voorzichtig conclusies worden getrokken over de effecten voor heel Nederland.
Op dit moment voert de staatssecretaris een discussie over de verkoop van huurwoningen op internet: www.vrom.nl/verkoophuurwoningen Iedereen kan nog tot half december aan deze discussie deelnemen. De effecten zijn niet alleen positief voor bewoners; ook de woningen, de buurt en de corporatie zelf worden er beter van. Kopers investeren direct na de aankoop in hun woning. Bijzonder is dat de nieuwbakken eigenaren langer in de buurt blijven dan voorheen. Het voordeel voor corporaties is dat het gegenereerde vermogen in de herstructurering kan worden geïnvesteerd. In Rotterdam is ook gekeken naar `verkoop onder voorwaarden` door corporaties. Hierbij wordt de woning met korting verkocht en geldt een terugkoopplicht, waarbij winst en risico worden gedeeld. Kopers in Rotterdam stelden vooral de keuzevrijheid op prijs: kopen, huren en de verkoop onder voorwaarden daar tussenin. Bij navraag bleek dat 90% van de bewoners opnieuw zou besluiten tot aankoop van hun woning, met de wetenschap wat de consequenties hiervan zijn. Om de laatste 10% ook tevreden te stellen kan een terugkoopregeling een oplossing zijn.